Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Neljälle apuraha ulkomaisiin taiteilijaresidensseihin
21.12.2020
Anastasia Artemeva, Fabric Books, digital print, 2020
Anastasia Artemeva, Fabric Books, teos vuodelta 2020
Kulttuurirahaston kansainvälinen residenssiohjelma jatkuu koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa supistettuna. Elokuun 2020 haussa oli avoinna viisi hakukohdetta, joista neljään valittiin taiteilijoita vuodelle 2021.
Parsa Kamehkhosh (b.1985) is a visual and performance artist currently based in Helsinki
Parsa Kamehkhosh. Photo: Zahrah Ehsan

Residensseihin valitut taiteilijat ovat kuvataiteilijat Anastasia Artemeva AIT-residenssiin Tokioon, Parsa Kamehkhosh Tokyo Arts and Space -residenssiin ja Gregoire Rousseau IFP-residenssiin Pekingiin sekä kirjailija Tommi Parkko FILBA-kirjallisuusfestivaalin residenssiin Buenos Airesiin.

– Tällä hetkellä kirjoitan useampaa kirjaa, ensi syksynä varmaankin erityisesti runoja ja tietokirjaa runouden kirjoittamisesta. Residensseissä on tärkeintä se, että niissä voi keskittyä omaan työhönsä. Nyt koronavuotena olen hakeutunut metsän keskelle kirjoittamaan. Yksinoleminen antaa mahdollisuuden keskittymiseen, Parkko kertoo.

Haettavana oli Tokion, Pekingin ja Buenos Airesin residenssien lisäksi Artspace-residenssi Sydneyssä. Valintaprosessin loppuvaiheessa, marraskuussa 2020, Artspacelle varmistui kuitenkin merkittävä, lähes 3,5 miljoonan euron, rahoitus tilojensa uudistamiseen. Tästä johtuen Artspace sulkee ovensa remontin vuoksi kesään 2022 asti, eikä uutta residenssitaiteilijaa siis voitu valita.

Koronan vuoksi kaikki vuoden 2020 residenssijaksot jouduttiin siirtämään vuodelle 2021, ja näin ollen vain osaan Kulttuurirahaston residenssikohteista pystyttiin valitsemaan uusia taiteilijoita. Useaan kohdemaahamme matkustaminen on yhä käytännössä katsoen mahdotonta, joten voimme vain toivoa, että sekä siirtyneet että nyt päätetyt residenssit pystytään toteuttamaan sovitusti vuoden 2021 aikana, residenssiohjelmasta vastaava erityisasiantuntija Johanna Ruohonen kertoo.

Toivon, että pandemiatilanne paranee ensi kesään mennessä.Tämä vuosi on osoittanut, että meidän on oltava joustavia ja asetettava terveys ja turvallisuus etusijalle. Samaan aikaan uskon, että rajat ylittävä ja kulttuurienvälinen yhteydenpito on nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun ihmisten ja tiedon liikkuminen on rajoitettua, Tokioon lähtöön valmistautuva Artemeva pohtii.

Työskentelyapuraha Kulttuurirahaston residensseissä on 7 000 euroa kolmen kuukauden jaksolta. Lisäksi myönnetään matka-apuraha, jonka suuruus kaukokohteisiin on 1 000 euroa, mikäli matka tehdään lentäen. Kulttuurirahasto kannustaa residenssiin lähteviä taiteilijoita valitsemaan mahdollisimman ilmastoystävällisiä matkustusvälineitä, minkä vuoksi raide- ja lauttaliikenteellä saavutettaviin kohteisiin valituille taiteilijoille myönnetään korotettu matka-apuraha, jos kohteeseen matkustetaan lentämättä. Apurahan suuruus on tällöin Aasian kohteisiin 5 000 euroa.

Kulttuurirahaston residenssiohjelmassa on tällä hetkellä yhdeksän kohdetta kahdeksassa maassa. Ohjelmaa kehitetään yhteistyössä HIAP – Helsinki International Artist Programmen kanssa. Residenssiohjelman taiteilijat valitaan kaksivaiheissa arvioinnissa, jossa vastaanottava kohde tekee lopullisen valinnan Kulttuurirahaston lähettämän esivalinnan perusteella. Yhteensä elokuun 2020 residenssihakuun vastaanotettiin 58 hakemusta.

Lisätiedot