Muuttuuko ihminen? Neljännessä SKR Podcastissa aiheena kirjallisuus, psykoterapia ja ihmisen kyky muuttua
SKR podcastin neljännessä jaksossa vieraina ovat kirjailija Selja Ahava ja psykologi Sami Kivikkokangas. Kirjallisuuden ja psykologian lisäksi podcastissa keskustellaan ihmisen kyvystä muuttua.
Selja Ahava on kirjailija ja dramaturgi. Hän on julkaissut kolme romaania, ja hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle. Ahavan kirjojen toistuvia teemoja ovat menetys, muutos ja ihmisen suhde selittämättömään.
Sami Kivikkokangas (s. 1985) on erikoispsykologi, psykodynaaminen nuorisopsykoterapeutti ja työnohjaaja. Hänen väitöskirjatyönsä käsittelee psykoterapeuttista muutosta, erityisesti haavoittuvuuden, häpeän ja seksuaalisuuden kysymyksissä: miten ja minkälaisen vuorovaikutuksen kautta aktiivinen toimijuus suhteessa ongelmalliseen ja häiritsevään voi tulla uudella tavalla mahdolliseksi ja kokemuksellisesti omaksi otetuksi?
Ahava ja Kivikkokangas käsittelevät töissään muutosta. Näistä lähtökohdista podcastissa pohditaan, mitä kirjallisuus, psykologia tai psykoterapia oikeastaan ovat. Yhteistä ja keskeistä näille kaikille on “toisen nahkoihin meneminen”, niin kuin Ahava asian muotoilee.
Kirjallisuuden määrittävä ongelma on Ahavan mukaan kielen ja todellisuuden suhde. Miten epätäydellisellä välineellä saadaan kuvattua todellisuutta? Ahavan tämän hetkinen työ käsittelee muodonmuutoksia. Kuinka paljon olento voi muuttua ja pysyä edelleen samana olentona? Mistä me alamme ja mihin me lopumme?
Kivikkokangas onnistuu podcastissa valaisemaan psykologiaa ja psykoterapiaa kertomalla minkälaista psykoterapeutin työ on käytännössä ja mitä psykoterapeuttisessa prosessissa tapahtuu asiakkaalle ja terapeutille. Erilaisia psykoterapioita on nykyään monenlaisia. Niitä yhdistää Kivikkokankaan mukaan itsehavainnointikyvyn kehittäminen ja kehittyminen.
Podcastin perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että taide, esimerkiksi juuri kirjallisuus, voi olla erittäin terapeuttista. Keskustelussa kuitenkin nousee muutamaan otteeseen esiin mielenkiintoinen ero terapian ja taiteen välillä.
Kuuntele podcast kotisivuillamme tai katso keskustelu videona YouTube/kulttuurirahasto.
SKR Podcastit löytyvät myös Spotifyn, iTunesin ja Androidin Podcast-sovellusten kautta.