Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Museovisio-apurahoilla uutta puhtia museoille
23.5.2018
Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt 21 museolle tukea uudistumistyöhön. Museovisio-apurahoina myönnettävän rahoituksen suuruus vaihtelee kuudestatuhannesta kahteenkymmeneentuhanteen euroon, kokonaissumman ollessa 290 500 euroa. Hakemuksia Museovisio-apurahan ensimmäisellä hakukierroksella tuli yhteensä 80.

– Hakemuksista näkee, että museokentällä on suurta uudistumisen halua, ja visio omasta tulevaisuudesta on monella viritetty korkealle. Suunnitteluapurahojen avulla museoiden henkilökunta pääsee tutustumaan korkeatasoisiin verrokkikohteisiin ulkomailla, järjestämään työpajoja ja tekemään asiakastutkimuksia oman uudistustyönsä tueksi, kertoo erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta.

– Yleisesti toivomme, että apurahojen avulla museot ideoivat eri tavoin uudenlaista näyttelytoimintaa, yleisötyötä tai elämyksellisyyttä ja myös arvioivat visioiden toteuttamisen keinoja kriittisesti. Tavoite on, että suunnitelmat johtavat kasvavia kävijämääriä ja uusia museokokemuksia tuoviin uudistuksiin joko Museovisio-haun toisen vaiheen apurahalla tai muulla rahoituksella, Ruohonen jatkaa.

Museovisio-apurahojen haku on kaksivaiheinen. Toisen vaiheen apurahoja, joiden suuruus on 100 000–300 000 euroa, voivat elokuussa 2019 hakea ammatillisesti hoidetut museot riippumatta menestyksestä ensimmäisen vaiheen apurahajaossa. Toisen vaiheen apurahat on tarkoitettu uudistussuunnitelmien toteuttamiseen vuosien 2020–2022 aikana.

Museovisio-apurahat jaetaan Suomessa toimiville, ammatillisesti hoidetuille museoille tai museokohteille. Haku on suunnattu ensisijaisesti keskikokoisille museoille, joilla on henkilökuntaresurssit uudistusten läpiviemiseen.

Museovisio-apurahan saaneet löytyvät täältä.

Lisätietoja