Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Moottoripyöräjengi pantiin kuriin musikaalissa
6.2.2018
Moottopyöräjengi pantiin kuriin musikaalissa Ilmajoella. Kuva: Sari Haapala, Ilmajoki-lehti
Tommi Kivimäki (sohvalla) oli musikaalissa moottoripyöräjengin johtaja.
Pienen kylän rauha Etelä-Pohjanmaalla on mennyttä, kun moottoripyöräjengi ryhtyy häiritsemään kyläläisten elämää kaikenlaista jäynää tekemällä. Sitten paikalle tulee Robin Hood ja panee porukan järjestykseen.

Ilmajoen toimintatalon, Lappajärven toimintakeskuksen, Eskoon Kaarisillan teatteriryhmien ja Pähkä-orkesterin Moottoripyörämusikaali Pizzaa & moottoripyöriä oli riemastuttava kokemus niin yli 30 esiintyjälle kuin katsojillekin. Maakunnallisen kehitysvammaisten musikaalin toteutti Kulttuuriyhdistys  KoHo:n ohjaaja Laura Kivimäen johdolla.  Etelä-Pohjanmaan rahasto myönsi hankkeelle 5 000 euron hanketuen. Ensiesitys oli Ilmajoen kunnantalon lavalla 30. tammikuuta.  

Näytelmän juoni, roolit ja kohtaukset valmistuivat ryhmälähtöisesti yhdistelemällä ryhmäläisten ajatuksia hyvästä näytelmästä.  "Musikaalin tekemisessä haluttiin painottaa jokaisen toiveita ja unelmia rooleista ja näyttämöllä esiintymisestä", Laura Kivimäki kertoo.  Niiden pohjalta Kivimäki kirjoitti nykyajan Robin Hood -tarinan, jossa oli hyvä ja pahat, jotka näytelmän lopussa pantiin järjestykseen.

Esitystä valmisteltiin ja harjoiteltiin toimintakeskuksissa kerran viikossa viimeiset puoli vuotta. Jokaisen yksikön draamaryhmä toteutti itsenäisesti kolmasosan näytelmästä. Vasta esityspäivänä Ilmajoella kaikki esiintyjät kohtasivat ensimmäisen kerran ja esitys pantiin yhteen. Ilmajokelaiset ja seinäjokelaiset pääsivät harjoittelemaan muutaman kerran yhdessä ennen ensiesitystä. Lappajärveläiset olivat niin kaukana, etteivät yhteisharjoitukset olleet mahdollisia. Ongelma ratkaistiin Skypen avulla. "Skypen käyttö harjoituksissa oli itsellenikin uusi ja hauska kokemus", Kivimäki kertoo.

Skypen lisäksi ohjaaja kuvasi ja äänitti ryhmien kohtauksia ja näytti niitä toisille ryhmille. "Ryhmäläisille on ollut hieno kokemus saada uusia tuttuja muualta maakunnasta ja nähdä, miten muut ryhmät toimivat."

Ilmajoen toimintatalon draamaryhmän jäsen Tommi Kivimäki esittää moottoripyöräjengin arvonsa tuntevaa johtajaa. Paikkakuntalaisille tuttu Kivimäki on esiintynyt näytelmissä ennenkin, mutta tämä rooli oli haastavin – vaikka onhan Kivimäki käynyt Idolsissakin.  "Minulla oli kolmisenkymmentä repliikkiä, ja niitä piti harjoitella aika paljon. Mutta tosi kivaa oli", kertoi Tommi esityksen jälkeen.


Niin näytti olevan kaikilla muillakin esityksessä mukana olleilla. Pähkä-orkesterin esittämä rokki soi kovaa ja meno lavalla oli villiä. Sieltä välittyi valtava esittämisen riemu. Kaikki olivat sitä mieltä, että Lappajärvellä 6.2. menee vieläkin paremmin. Laura Kivimäki iloitsi menestyksestä yhdessä esiintyjien kanssa. "Kulttuuri jättää jäljen, hän totesi tyytyväisenä." 

Teksti: Marika Aspila
Kuva: Sari Haapala, Ilmajoki-lehti