Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan Ryytipalsta
Mobiilisovellus opastaa hautausmaalla Tampereella
20.10.2020
Kalevankankaan hautausmaa Tampereella on kaupungin suurin viheralue ja suosittu vierailukohde.
Vuonna 1880 perustettu Kalevankankaan hautausmaa ei ole Tampereen vanhimpia hautausmaita, mutta kaupungin historian kannalta se on erityisen tärkeä paikka.
Kalevankankaan hautausmaa Tampereella on kaupungin suurin viheralue ja suosittu vierailukohde. Viime syksystä lähtien hautausmaalla on ollut helppo suunnistaa uuden karttapalvelun avulla.

Teksti: Jari Mylläri
Kuvat: Tampereen seurakuntien arkisto / Jussi Laitinen

Älykännykän avulla toimiva kalevankangas.fi saa muistomerkit ja hautakivet puhumaan, sillä palvelun käyttäjä voi paitsi lukea tekstit, myös kuunnella, kun näyttelijä, lausuntataiteilija Ahti Jokinen lukee ääneen kaupungin merkkihenkilöiden lyhyet elämäntarinat.

Palvelussa on hautapaikan sijainti, kuva ja lyhyt selostus henkilöstä tai hautamuistomerkistä. Paikannusominaisuus helpottaa hautapaikkojen etsimistä. Merkkihenkilöitä voi myös etsiä luokittelun avulla.

– Ahti Jokinen tunnetaan Tampereen ”sinivalkoisena” äänenä, joten hänen valintansa palveluun oli täysin selvä asia, kiittelee seurakuntien tiedottaja Eva Wäljas.

Vuonna 1880 perustettu Kalevankankaan hautausmaa ei ole Tampereen vanhimpia hautausmaita, mutta kaupungin historian kannalta se on erityisen tärkeä paikka. Vuonna 1918 hautausmaalla käytiin ankaria taisteluita, ja 140 vuoden aikana sinne on haudattu lukuisia ihmisiä, joilla on ollut merkittävä tehtävä Tampereen kaupungin historiassa.

Kalevankangas.fi-palvelussa on lähes sata merkkihenkilöä. Kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin piirtämän pääportin luota löytyvät kirjailija Väinö Linnan, näyttelijä Veikko Sinisalon ja muusikko Juice Leskisen tunnetut monumentit. Tietoja päivitetään koko ajan, ja sovellukseen on yleisön pyynnöstä lisätty esimerkiksi laulaja Kirsi "Kikka" Sirénin hauta.

Tarinat pohjautuvat toimittaja Hannu Hyttisen laatimiin teksteihin, jotka on aiemmin julkaistu Moro-lehden toimittamassa paperisessa hautausmaakartassa. Se lienee Tampereen jaetuin matkailuesite, sillä karttaa on painettu vuosien aikana tuhansia kappaleita. Niitä saa yhä postilaatikoista hautausmaan kahden eri portin tuntumasta.

Hautausmaan 17 hehtaarin suuruinen alue on myös yksi Tampereen suurimmista puistoista, ja alueen lukuisat puut ja puukujanteet houkuttelevat kävelijöitä. Monen mielestä juuri syksy on parasta aikaa vierailla Kalevankankaan hautausmaalla.

Karttapalvelun käyttäminen ei edellytä sovelluksen lataamista, vaan se toimii verkkoselaimella. Tee siis näin, kun seisot Kalevankankaan hautausmaalla:

  1. Avaa kännykkäsi verkkoselain.
  2. Salli paikannus.
  3. Kirjoita osoitteeksi kalevankangas.fi ja tutki palvelua.
  4. Kalevankangas.fi toimii myös tabletilla ja kotitietokoneella. Voit suunnitella kävelyreittisi jo kotona.

Tuottaja Jari Mylläri, hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen ja tiedottaja Eva Wäljas saivat vuonna 2019 Pirkanmaan rahaston apurahan Kalevankankaan hautausmaan mobiilikartan valmistamiseen.