Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Maaliskuun haun liikkuvuusapurahat 39 taiteilijalle
29.5.2020
Okra Playground sai liikkuvuusapurahan maaliskuussa 2020. Kuva: Katariina Salmi
10 000 euron liikkuvuusapurahan saanut Okra Playground yhdistää traditionaaliset instrumentit moderneihin äänimaisemiin. Kuva: Katariina Salmi
Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille tai työryhmille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelyn tueksi. Liikkuvuusapurahoilla tuetaan esimerkiksi residenssityöskentelyä, esiintymiskiertueita, näyttelyprojekteja ja kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyviä matkoja. Maaliskuun haussa vastaanotettiin 209 liikkuvuusapurahahakemusta lähes kaikilta taiteen aloilta. Apurahoja myönnettiin 39 hakijalle. Jakosumma oli yhteensä 149 100€.

Tänä vuonna myöntöjen minimisumma laskettiin 2 000 euroon, joten saajia on hieman entistä enemmän ja myöntökohteet ovat vaihtelevampia.

Koreografi Sonya Lindfors ja UrbanApa -taideyhteisö saivat liikkuvuusapurahan maaliskuussa 2020. Kuva: Janne Mikkilä
Sonya Lindfors. Kuva: Janne Mikkilä

Suurimmat, eli 10 000 euron apurahat jaettiin tänä keväänä kolmelle hakijalle. Koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors työryhmineen sai apurahan residenssi- ja esitysmatkoihin. UrbanApa -taideyhteisö vie toiseutta, mustuutta ja erilaisuutta käsittelevät tanssiteokset Cosmic Latte ja Camouflage Belgiaan, Ruotsiin ja Saksaan.

– Koronaepidemian jälkeen kansainvälisillä festareilla ja muilla tapahtumilla on entistä vähemmän rahaa, eikä niillä ole varaa maksaa artistien matka- ja majoituskustannuksia. Tämä voi aiheuttaa sen, ettei ulkomaisia artisteja enää palkata mukaan. Apurahan avulla voimme miettiä asioita vähän pidemmällä tähtäimellä, kun matkustamiseen on budjetoitu rahaa, Lindfors toteaa.

– Olen sitä mieltä, että yksittäisten keikkojen aika alkaa olla ohi. Se ei ole kestävää eikä synnytä vuorovaikutusta paikallisen yhteisön kanssa, mikä on meille tosi tärkeätä. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä pidempiaikaisia sopimuksia. Haluamme, että työmme on kestävää sekä ekologisesti että sosiaalisesti ja että meistä jää jälki paikalliseen yhteisöön. Sen vuoksi järjestämme esiintymismatkoillamme aina luentoja, työpajoja tai muuta yhteistyötä paikallisten taiteilijoiden kanssa.

Traditionaaliset instrumentit moderneihin äänimaisemiin ja vahvoihin lauluharmonioihin yhdistävälle Okra Playgroundille myönnettiin myös 10 000 euron apuraha verkostoitumis- ja esiintymismatkaan Mundial Montréal -tapahtumaan Kanadaan. Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry sai niin ikään 10 000 euroa taiteellisten suunnittelijoiden verkostoitumiseen Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

Useita pienempiä apurahoja ja tukea residenssityöskentelyyn

Arctic Circle residenssi sijaitsee Norjan Huippuvuorilla. Kuva: Claire Dibble
Arctic Circle residenssilaiva seilaa Norjan Huippuvuorilla. Kuva: Claire Dibble

2 000 – 3 000 euron apurahoja myönnettiin yhteensä 19. Nuorimmat apurahansaajat olivat Suomen Kansallisoopperan ja Baletin Balettioppilaitoksessa opiskelevat Anni Martinsen (16) ja Johanna Koivumies (18), jotka molemmat saivat 2 000 euron apurahan baletin kesäkurssille osallistumiseen Yhdysvalloissa.

Kuvataiteilija Nastja Säde Rönkkö sai 6 500 euron apurahan residenssikuluihin Norjan Huippuvuorilla. 6 000 euron apurahoja myönnettiin kaksi. Sellisti Hsin-Di Shih työryhmineen sai apurahan AEKI ensemblen esiintymiseen Guatemalassa ja Meksikossa. Koreografi Linda Martikaiselle myönnettiin apuraha residenssikuluihin ja verkostoitumiseen Italiassa ja Saksassa.

Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahoja voi hakea kaksi kertaa vuodessa, Maaliskuun ja Elokuun hauissa. Kaikki vuonna 2020 myönnetyt liikkuvuusapurahat löydät täältä. Valitse pudotusvalikosta erillishaut ja liikkuvuusapurahat.