Takaisin artikkelilistaukseen
Maakuntarahastot
Maakuntarahastot jakoivat 15 miljoonaa 1200 apurahansaajalle
23.5.2021
Maakuntien jaon myötä Kulttuurirahasto on historiansa aikana jakanut jo yli miljardi euroa tieteelle ja taiteelle Suomessa.
Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastot jakoivat tänä keväänä 1200 apurahansaajalle 15 miljoonaa euroa. Perinteisiä vuosijuhlia ei koronan takia järjestetä, mutta apurahansaajia juhlistetaan virtuaalisessa kevätjuhlassa 26.5. Maakuntien jaon myötä Kulttuurirahasto on historiansa aikana jakanut jo yli miljardi euroa tieteelle ja taiteelle Suomessa.

Kulttuurirahaston 17 maakuntarahastoa saivat tammikuun hakukierroksella yli 10 000 apurahahakemusta. Hakemusten määrä kasvoi erityisesti Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla.

– Uudellamaalla työskentelyapurahoja haettiin noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Kulttuuriala laajasti on vaikeuksissa, mutta kevään aikana erityisesti freelancereiden tilanne on ollut todella huolestuttava koronan takia, sanoo Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka.

Kulttuurirahaston hallitus vastasi tilanteeseen myöntämällä kolmannen lisärahoituksen apurahojen jakoon vuoden aikana. Tällä kerralla kahden miljoonan lisätuki kohdennettiin koko- tai puolivuotisina apurahoina freelancer-taiteilijoille maakuntarahastojen kautta. Yhteensä Kulttuurirahaston tuki tieteelle ja taiteelle on ollut noin 50 miljoonaa euroa toimintavuoden aikana.

Lahjoittajien tahto näkyy

Maakuntarahastot myönsivät kevään aikana yhteensä 204 kokovuotista ja 291 puolivuotista apurahaa. Taiteen apurahoja oli kaikkiaan 818 ja tieteen 345. Apurahat jakautuivat lähes 200 kunnan alueelle, ja hakijoista noin 12 % sai apurahan.

– Maakuntarahastojen mahdollisuudet jakaa apurahoja ovat sidoksissa niiden saamiin lahjoituksiin, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan rahasto jakaa yli 1,1 miljoonaa euroa, josta Viljo Syreniuksen rahaston osuus on peräti viidennes, toteaa Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Maakuntarahastojen jaot poikkeavat toisistaan paljon. Pohjois-Savon rahaston apurahoista lähes 50 % menee lääketieteisiin nimikkorahastojen tarkoitusten takia, kun taas Kainuussa taiteen apurahojen osuus on yli 70 %. Lapin rahasto tukee vahvasti arktisen alueen tutkimusta ja mm. saamelaiskulttuuria samaan aikaan kun Pohjois-Karjalassa painopisteenä on nuorten tieteellisten jatko-opintojen tukeminen.

Maakuntarahastojen nyt jakamien apurahojen myötä Suomen Kulttuurirahaston vuodesta 1939 jakaman tuen nykyarvo on ylittänyt miljardi euroa.

– Kansakoululaiset keräsivät Kulttuurirahaston pääoman yli 80 vuotta sitten. Keräykseen osallistui lähes 200 000 suomalaista, maanviljelijöistä virkamiehiin, työväestöstä tehtaanjohtajiin ja professoreihin. Voi sanoa, että koululaisten keräyksellä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisteen tieteeseen ja taiteeseen, koko maassa, toteaa Arjava.

Matkalla Suomessa - maakuntien virtuaalinen vuosijuhla 26.5.2021

Matkalla Suomessa - maakuntarahastojen yhteinen vuosijuhla 

Maakuntarahastot järjestävät tänä vuonna yhteisen virtuaalisen vuosijuhlan. Matkalla Suomessa -tapahtuman ensilähetys on keskiviikkona 26.5. klo 18. Mukana on apurahansaajia eri vuosilta ja jokaisesta maakunnasta. Parituntisen verkkolähetyksen aikana toimittaja Kimmo Ohtonen, apurahansaajat ja muut kiinnostavat vieraat puhuvat maakuntien perinnöstä globaalissa maailmassa sekä luovuuden salaisuudesta ja voimasta. Lisätietoja vuosijuhlasta sekä ohjelmasisällöstä skr.fi/matkallasuomessa