Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Maakaasusta uusiutuviin energianlähteisiin
15.8.2019
Tulanen yliopisto New Orleansissa. Kuva: Tulane University
Tulanen yliopisto New Orleansissa. Kuva: Tulane University
Tade Oyewunmi tutkii New Orleansissa, mitä energiamarkkinoiden pakotettu vihertyminen tarkoittaa juridisesti ja huoltovarmuuden kannalta. Hän sai post doc poolin apurahan vuonna 2019 oikeuden ja instituutioiden roolia energiamarkkinoiden murroksessa käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen Yhdysvalloissa.

Aurinko paistaa, kun paistaa ja tuulee, kun tuulee. Maakaasusta sen sijaan saadaan sähköä käden käänteessä, sen kun laitetaan kaasuturbiinit päälle.

Matkalla kohti ympäristöystävällisempää maailmaa maakaasua olisi tarkoitus korvata enenevässä määrin uusiutuvilla energianlähteillä. Pyrkimys on hyvä, mutta mitä se tarkoittaa teknisesti ja juridisesti?

”Muuttuvilla energiamarkkinoilla eri toimijat pystyvät tekemään rationaalisia päätöksiä, kunhan niillä on selkeä ymmärrys hinnoista ja hyödyistä”, Tulanen yliopistossa vieraileva oikeustieteen tutkija Tade Oyewumni sanoo.
Tulanen yliopistossa vieraileva oikeustieteen tutkija Tade Oyewumni tutkii muuttuvia energiamarkkinoita.

Uusiutuvien lisääminen hajaannuttaa järjestelmää ja entistä harvemmat asiakkaat voivat enää täysin luottaa sähköverkkoon, sanoo Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen tutkija Tade Oyewumni.

Tarvitaan kalliita akkuja ja muita energian varastointijärjestelmiä sekä myös yhä tarkempia mittausjärjestelmiä, jotta kysyntä ja tarjonta saataisiin järkevään tasapainoon hintaperusteisesti.

Oyewumni työskentelee nyt toista vuotta vierailevana tutkijana Tulanen yliopistossa Yhdysvaltain New Orleansissa. Projektissaan hän puntaroi hyötyjä ja kustannuksia, kun julkisten tukien turvin uusiutuvien osuutta lisätään energiantuotannossa maakaasun kustannuksella.

New Orleans on oiva paikka pohtia tätä. Lousianan osavaltio on yhdysvaltain viidenneksi suurin maakaasun tuottaja, ja Meksikonlahden rannalla on tärkeitä terminaaleja, joista nesteytettyä maakaasua (LNG) kuljetetaan etenkin Eurooppaan ja Aasiaan.

Yhdysvallat on maailman johtava maakaasuntuottaja. Vuonna 2017 se  muuttui kaasun nettoviejäksi liuskekaasubisneksen ja kysynnän kasvun vuoksi.

Kaasulle riittää ottajia, koska se on fossiilisista vähäpäästöisin, ja ylipäätään energiantarve vain kasvaa kaikkialla. Samalla kuitenkin on kova poliittinen paine siirtyä uusiutuvaan energiaan.

Oyewumnin on määrä luoda eräänlainen, varsin monimutkainen, ”tiekartta” siitä, mitä alan toimijoiden olisi hyvä tietää tästä mullistuksesta juridiselta kannalta. 

Tarkoitus ei ole kyseenalaistaa kaasun korvaamista uusiutuvilla vaan hahmotella, miten se olisi mahdollista. Muuttuvilla energiamarkkinoilla eri toimijat pystyvät tekemään rationaalisia päätöksiä, kunhan niillä on selkeä ymmärrys hinnoista ja hyödyistä.

Oyewumni on syntyisin Nigeriasta ja opiskeli siellä oikeustieteen kandidaatiksi. Maisteriksi hän luki Skotlannissa ja väitteli tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2017. Koko Oyewumnin tähänastinen ura on kiertynyt energiajuridiikan ympärille, ja hän voisi jatkaa aihetta mieluusti loppuelämänsä.

New Orleansiin häntä seurasivat vaimo ja kaksi lasta. Apuraha kattaa myös lastenhoitoa, koulutusta ja perheen vakuutuksia.

Säätiöiden post doc -pooli

Teksti: Antti Kivimäki
Kuvat: Tade Oyewunmi ja Tulanen yliopisto