Takaisin artikkelilistaukseen
Lapin rahasto
Lapin rahasto jakoi 581 000 euroa apurahoina 53 hakijalle
12.5.2020
Kuvataiteilija Paula Suominen sai apurahan Arctic Waters in Posio -muraalin toteuttamiseen yhteistyössä posiolaisten lasten ja nuorten kanssa. Kuva: Erkki Ahola
Kuvataiteilija Paula Suominen sai apurahan Arctic Waters in Posio -muraalin toteuttamiseen yhteistyössä posiolaisten lasten ja nuorten kanssa. Kuva: Kaisa Siren
Vuosijuhlaa ei tänä keväänä järjestetty. Taiteen osuus apurahoista on lähes 70 %, niitä myönnettiin 39 hakijalle yhteensä 396 000 eurolla. Apurahojen keskikoko on 10 962 euroa. Lapin Kulttuurirahasto vastaanotti 465 hakemusta, yhteensä yli 9 miljoonalla eurolla. Hakusumma oli yli kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

Suomen Kulttuurirahaston hallitus päätti maaliskuun lopussa miljoonan euron hätärahoituksesta kulttuurikentälle. Tästä rahoituksesta 500 000 euroa lisättiin maakuntarahastojen kevään 2020 jakoon, ja Lapin rahastokin sai 21 000 euroa lisää jaettavaa.

Lapin rahasto sai apurahahakemuksia erityisen paljon maakunnista, iloitsee Lapin rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Ilkka Länkinen.

Apurahalla voi olla merkittävä vaikutus kuntien elinvoimaisuudelle.

Apurahoja myönnettiinkin tänä vuonna Utsjoelta Ylitorniolle, yhteensä 15 eri paikkakuntaan. Eniten hakemuksia tuli Rovaniemeltä ja seuraavaksi Sodankylästä.

Kuvataiteelle eniten apurahoja

Kuvataiteelle myönnettiin apurahoja 126 500 euroa, joka on 77 500 euroa enemmän kuin viime vuonna. Visuaalisten taiteiden kokovuotiset apurahat, 26 000 euroa, myönnettiin taiteelliseen työskentelyyn kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnalle ja kuvataiteilija Paula Suomiselle.

Kemijärveläisen Pirkko Mäkelä-Haapalinnan mielenkiinto kohdistuu siihen, miten nykytaiteen keinoin ja oman ilmaisun kautta voi maalauksissa välittää esimerkiksi hiljaisuuden ja elämän sekä luonnon arvokkuuden kokemuksen – ihmisen henkisen ja hengellisen ulottuvuuden.

Valot ja atmosfäärit, jotka koskettavat tunnetasolla, ovat aiheistoani. Kauneuden kokemisen muistot, voimaannuttavat kokemukset sekä asiat, joihin ihmisillä on yli sanojen menevä suhde, innoittavat työskentelyäni. Tutkin identiteetin ydintä miljöön ja elinympäristön avainkokemusten kautta. Tartun tekemisen prosessiin myös silloin, kun jokin asia saa metaforan lailla uuden merkityksen ja mittakaavan.

Paula Suomisen apuraha myönnettiin Arctic Waters in Posio -muraalin toteuttamiseen yhteistyössä posiolaisten lasten ja nuorten kanssa. Paula Suominen on kiinnostunut luonnonvalosta ja väreistä. Hänen teoksensa kasvavat havainnoista ja hetken vaikutelmista vahvoihin luontokuviin. Suomisen maalaukset leijuvat abstraktin ja esittävän välimaastossa. Piirustuksissa figuratiiviset viivat hakevat yhteyksiä orgaaniseen luontoon. Monissa teoksissa esiin nousevat naiseuden teemat ja ihmisen ikiaikaiset yhteydet luontoon.

Oranki Art ry:lle myönnettiin 12 000 euroa Oranki Art 20 -juhlavuoden järjestämiseen. Oranki Art ry tekee nykytaidetta tunnetuksi ja edistää nykytaiteen esittämistä, taiteilijoiden ja yleisön välistä vuorovaikutusta sekä lisää kuvataiteilijoiden keskinäistä kanssakäymistä.

Taidetta hoitolaitoksiin -apurahoja myönnettiin yhteensä 25 000 euroa.

Työryhmälle fil. tohtori Tuija Hautala-Hirvioja, kuvataiteilija Leila Lipiäinen ja Ph.D. Elisa Alaluusua myönnettiin 9 500 euron apuraha kuvataiteen näyttelysarjan toteuttamiseen Ylitornion avovankilassa.

Näyttely suljetussa laitoksessa tavoittaa uuden yleisön. Näyttelyjen avulla toteutuu kansallinen yhdenvertaisuus ja taiteen saavutettavuus riippumatta asuinpaikasta ja kulloisistakin elinolosuhteista. Korkeatasoinen taide kuuluu kaikille, myös vangeille, työryhmän jäsenet kertovat.

Sirkustaiteen ohjaaja Hanna Pikkaraiselle myönnettiin taiteelliseen työskentelyyn Kolarissa Taidetta hoitolaitoksiin -apurahana 13 000 euroa. Tanssinopettaja YAMK Hilkka Suomalainen saa tanssijumppatuokioiden järjestämiseen vanhusten hoitolaitoksissa Kittilässä, Muoniossa ja Kolarissa Taidetta hoitolaitoksiin -apurahana 2 500 euroa.

Näyttämötaiteelle myönnettiin yli 60 000 euroa. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Tuula Väisänen ja tanssitaiteen maisteri Ulla Väätäinen saivat molemmat 15 500 euron apurahat 7 kuukauden työskentelyyn.

Maakunnan kulttuurimatkailun kärkihankkeille 60 000 euroa

Kuusikko soi ry sai Lapin rahaston kärkihankeapurahan 2020 Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen. Kuva: Paikallislehti Sompio
Kuusikko soi ry sai Lapin rahaston kärkihankeapurahan 2020 Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen. Kuva: Paikallislehti Sompio

Lapin rahasto tukee vuosittain maakunnallisesti merkittäviä tapahtumia. Kuusikko soi ry:lle myönnettiin 40 000 euroa Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin taiteellinen johtaja on musiikkitieteiden kandidaatti Aku Sorensen, joka opiskelee Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla. Hän on San Franciscon lahden ympäristössä kasvanut amerikansuomalainen viulisti, joka asuu nykyään Suomessa. Aktiivisena orkesterimuusikkona hän on soittanut useissa nuoriso- ja opiskelijaorkestereissa ja myös johtanut niitä. Hän on ollut erittäin kysytty sijainen suomalaisissa orkestereissa, joista mainittakoon esimerkkinä Lapin kamariorkesteri, jonka riveissä hän soitti syksyllä 2018.

Sodankylän elokuvafestivaali ry:lle myönnettiin 20 000 euron apuraha Sodankylän elokuvajuhlien 35-vuotisjuhlavuoden ohjelman toteuttamiseen. Tapahtuma on nostettu laajalla rintamalla merkittävimpien elokuva-alan kansainvälisten toimijoiden toimesta yhdeksi tärkeimmistä elokuvakulttuuritapahtumista maailmalla. Sodankylän elokuvajuhlat poikkeaa muista vastaavista kansainvälisistä tapahtumista sen täysin kilpailusta vapaan ja laadukkaan ohjelmistonsa vuoksi.

Saamelaiskulttuurille yli 40 000 euroa

Dokumenttiohjaaja Suvi Westille myönnettiin 18 000 euroa Máhccan-elokuvan (suom. Kotiinpaluu) ennakkotuotantoon. Elokuva kysyy mitä tapahtuu kansalle, jolta riisutaan kulttuurinen ja henkinen perintö? Entä mitä tapahtuu, kun perintö vihdoin palaa kotiin?

Máhccan-elokuva seuraa saamelaisten esivanhempien perinnön tunteikasta kotiinpaluuta Suomen Kansallismuseosta Saamelaismuseo Siidaan. Artesaani Elle Valkeapäälle myönnettiin 10 000 euroa Juurilla 20 vuotta -juhlanäyttelyn toteuttamiseen. Työryhmälle Ph.D. Rauna Kuokkanen, fil. tohtori Pirjo Virtanen ja fil. tohtori Veli-Pekka Lehtola myönnettiin 12 500 euroa saamelaisia käsittelevän tutkimuksen eettisten ohjeiden laadintaan liittyvien yhteisökuulemisten järjestämiseen.

Kaikki vuoden 2020 apurahansaajat löytyvät täältä.