Lahjoittajien rahasto – esittelyssä kuusi nimikkorahastoa
Suomen Kulttuurirahasto ei olisi olemassa ilman ihmisiä, jotka ovat tehneet lahjoituksen tai testamentin tieteen ja taiteen hyväksi. Esittelemme tässä heistä muutamia.

Suomen Kulttuurirahasto on yksi Suomen merkittävimmistä tieteen, taiteen ja kulttuurin tukijoista. Sen mahdollistaa vahva talous, joka on rakentunut vuosikymmenten aikana saatujen lahjoitusten ja testamenttien varaan. Yhteensä Suomen Kulttuurirahastolla on jo yli 900 nimikkorahastoa, joissa lahjoittajan tai hänen läheisensä nimi säilyy tulevaisuuteen.
Esittelemme tässä jutussa kuusi nimikkorahastoa. Jutun lopusta pääset tutkimaan Kulttuurirahaston muita nimikkorahastoja ja niiden tarkoituksia.

Maija-Liisa Heini
Suomenkielisiä sanomalehtitoimittajia tukeva rahasto perustuu toimittaja Maija-Liisa Heinin (1917–1988) testamenttilahjoitukseen. Heini oli aikoinaan Suomen tunnetuimpia sanomalehtinaisia. Hän viihtyi työssään, ja siitä tuli hänen elämänsä sisältö. Uransa eri vaiheissa hän oli esimerkiksi Dagens Nyheterin Helsingin-kirjeenvaihtaja, Helsingin Sanomien erikoistoimittaja, kärkevän humoristinen pakinoitsija Ksantippa ja Ilta-Sanomien päätoimittaja.

Artturi ja Aina Helenius
Artturi ja Aina Heleniuksen miljoonan markan lahjoitus vuonna 1938 oli perusteilla olleen Suomen Kulttuurirahaston ensimmäisiä suurlahjoituksia. Artturi Helenius oli menestyvä huopatehtailija, joka halusi edistää ”vähäväkisten pyrkimyksiä sivistyksen osallisuuteen”. Artturi ja Aina Heleniuksen nimikkorahasto tukee taloudellisten ja teknisten alojen tutkijoita sekä vaalii karjalaista kulttuuria.

Mirjam ja Hans Helin
Professori Mirjam Helinin (1911–2006) suurlahjoitukseen perustuva Mirjam ja Hans Helinin rahasto tukee laulutaidetta ja muita säveltaiteita. Kolmen vuoden välein järjestettävä Mirjam Helin -kilpailu toteuttaa Mirjam Helinin toiveen kansainvälisestä laulukilpailusta, ja Mirjam Helin -akatemia kannustaa nuoria laulajia tavoittelemaan kansainvälistä tasoa. Mirjam Helin oli paitsi laulutaiteilija, myös pidetty laulunopettaja, joka rakasti opetustyötään ja jatkoi sitä yli 80-vuotiaaksi asti.

Harry Hendunen
Valtiotieteen maisteri, finanssineuvos Harry Hendusen (1925–2001) testamenttilahjoitukseen perustuva rahasto edistää suuria ja kansallisesti merkittäviä kulttuurihankkeita, etusijalla arvosoittimien hankkiminen ja meriarkeologia. Hendunen rakasti kirjallisuutta ja musiikkia. Moni ei tiennyt, että tarkka rahankäyttäjä oli kerännyt mittavan omaisuuden.

Juhani Korpivaara
Juhani Korpivaaran Toyota-rahasto perustuu kauppaneuvos Juhani Korpivaaran ja hänen puolisonsa Aune Korpivaaran lahjoitukseen 1954 sekä Jouko, Paavo ja Timo Korpivaaran sekä Korpivaara Oy:n myöhempiin lahjoituksiin. Rahasto tukee tutkimusta, joka liittyy autoliikenteeseen, liikenneturvallisuuteen ja liikenteen ympäristönsuojelukysymyksiin.

Stig-Erik Leiponen ja Heikki Kaitaranta
Rahasto perustuu varatuomari Stig-Erik Leiposen (1937–2016) ja valtiot. kandidaatti Heikki Kaitarannan (1941–2017) testamentteihin. Se tukee yleisesti tiedettä ja taidetta. Leiponen toimi 33 vuotta palvelualojen edunvalvojana Liiketyönantajain keskusliitossa ja Kaitaranta muun muassa tutkijana Sosiaaliturvan tutkimuslaitoksessa. Pariskunta harrasti matkailua sekä laajan hyötykasvi- ja kukkamaan hoitoa.

Nimikkorahastot tiedettä ja taidetta tukemassa
Nimikkorahastoissa lahjoittajan nimi säilyy tulevaisuuteen ja varat voidaan ohjata tiettyyn tarkoitukseen. Monilla lahjoittajilla tarkoitus liittyy henkilöhistoriaan tai omaan uraan. Tarkoituksena voi olla myös yleinen tieteen ja taiteen tukeminen. Aiempia lahjoittajia -sivulla voit tutkia Kulttuurirahaston nimikkorahastoja ja niiden tarkoituksia.
Haluaisitko lahjoittaa?
Harkitsetko lahjoituksen tai testamentin tekemistä tieteen ja taiteen hyväksi? Lue lisää lahjoittamisesta alla olevan linkin kautta. Voit myös ottaa yhteyttä juristiimme Anna Kuljuun, joka vastaa mielellään kysymyksiin.
Lue lisää lahjoittamisestaAnna Kulju
Juristi
testamentti-, lahjoitus- ja lakiasiat
