Kymenlaakson rahasto jakoi apurahoina ja palkintona yli 400 000 euroa
Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston 54. vuosijuhlaa ja apurahojen jakotilaisuutta vietettiin 5.5.2015 Kouvolassa. Määräaikaan mennessä saapuneita hakemuksia vastaanotettiin 281 kappaletta ja apuraha myönnettiin 40 hakijalle. Jakosumma oli yhteensä 408 000 euroa.
Kymenlaakson Kulttuurirahaston 10 000 euron kulttuuripalkinnon sai Korvenkylän Nuorisoseura ry. Vuoden 2015 Kärkihanke-apuraha 40 000 euroa myönnettiin Kymijoen esittävän taiteen tuki ry:lle Kustaan sota -kansanoopperan toteuttamiseen.
Taiteen osuus apurahoista oli 54 % ja tieteen 44 %. Taiteen aloista eniten tukea saivat säveltaide (49 %) ja näyttämötaide (17 %). Tieteen puolella apurahoja jaettiin eniten lääketieteelle (29 %) ja yhteiskuntatieteille (24 %). Naisten osuus apurahansaajista oli 67 %. Apurahan sai noin 15 % hakijoista, ja apurahojen keskisuuruus oli n. 10 000 euroa. Kokovuotisen (24 000 euron) apurahan saajia oli viisi ja puolivuotisen (12 000 euron) apurahan saajia oli kuusi.
Kokovuotisia apurahoja viisi, puolivuotisia kuusi
Kokovuotisia 24 000 euron suuruisia työskentelyapurahoja myönnettiin viisi. Taiteen puolella kokovuotisen apurahan sai insinööri AMK, artesaani Tanja Kukkola aiheenaan järviruo’on hyödyntämisen tutkiminen muotoilussa, rakentamisessa ja käsitöissä. Tieteen puolella apurahan saivat filososfian ja yhteiskuntatieteen maisteri Eveliina Heino venäläistaustaisten perheiden peruspalvelukokemuksia, institutionaalisen luottamuksen rakentumista ja integraatiota käsittelevään väitöskirjatyöhön, diplomi-insinööri Melina Maunula joustavaa innovaatiojärjestelmää rakennemuutostoimialan ja sen yritysten tukena käsittelevään väitöskirjatyöhön, filosofian maisteri Johanna Mäkinen meritaistelun vedenalaisia muinaisjäännöksiä käsittelevään väitöskirjatyöhön sekä filosofian maisteri Pyry Wahlman varhaisen maailmankaikkeuden inflaatiota käsittelevään väitöskirjatyöhön.
Puolivuotiseen työskentelyyn (12 000 euroa) tukea saivat musiikin maisteri Ari Helander musiikkia, kuvaa ja kerrontaa yhdistävien konserttien ja luentojen toteuttamiseen, diplomi-insinööri ja kauppatieteen maisteri Minna Jukka liikekumppanin luotettavuuskäsitettä Suomessa, Kiinassa ja Venäjällä käsittelevään väitöskirjatyöhön, filosofian maisteri Toni Karhu syöttösolujen aktivaatiota käsittelevään väitöskirjatyöhön, filosofian maisteri Susanna Koskelainen amyloidiangiopatiaa suomalaisessa gelsoliiniamyloidoosissa käsittelevään väitöskirjatyöhön, filosofian maisteri Minna Piipponen ihosyövän pitkiä ei-koodaavia RNA-molekyylejä käsittelevään väitöskirjatyöhön sekä kirjailija Ville Vanhala perheväkivaltaa käsittelevän romaanin kirjoittamiseen.
Kärkihanke-apuraha Kustaan sota -kansanoopperalle
Kymenlaakson Kulttuurirahaston 40 000 euron suuruinen Kärkihanke-apuraha myönnettiin Kymijoen esittävän taiteen tuki ry:lle Kustaan sota -kansanoopperan toteuttamiseen. Maakunnallisnen kansanoopperahanke kokoaa yhteen kymenlaaksolaisia toimijoita eri aloilta. Oopperakuorossa laulavat Viihdekuoro Visiitti Iitistä, Joenvarren Laulajat Kouvolasta, Jaalan Viihdekuoro, Myllykosken Metallimiesten kuoro, Kuusankosken Mieslaulajat, Iitin Lauluveikot ja Elimäen Mieslaulajat. Oopperan orkesteri kootaan Kymenlaakson ammattimuusikoista ja yhteistyössä ovat myös Pohjois-Kymen ja Kotkan seudun musiikkiopistot. Mukana on myös harrastajanäyttelijöitä ja tanssiryhmänä Tanhuseura Kasareikka Kuusankoskelta. Oopperan puvustuksesta vastaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun muotoilun lehtori Seija Kiuru ja näyttörakenteet toteutetaan lehtori Jorma Fagerströmin johdolla. Produktion graafisesta asusta vastaa Anssi Ahola/Mediatoimisto Pamaus.
Kansanoopperan käsikirjoittamisesta ja säveltämisestä vastaa fil. kand., säveltäjä Jouni Sjöblom. Laulujen tekstien sisältö ja musiikki perustuvat historiallisiin faktoihin, jotka on poimittu aikalaiskertomuksista ja sotilaiden päiväkirjamerkinnöistä. Oopperan ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Piia Kleimola. Kansanoopperan esityspaikka on historiallisesti merkittävä Anjalan kartanon piha-alue. Kymijoelle viettävään rinteeseen on rakennettu uusi Anjalan kartanon Jokinäyttämö. Kustaan sota –kansanoopperan kantaesitys on 14.8.2015. Produktiolla halutaan samalla kunnioittaa Väärälän rauhan 225-juhlavuotta.
Kulttuuripalkinto Korvenkylän Nuorisoseuralle
Kymenlaakson rahaston 10 000 euron kulttuuripalkinnonto myönnettiin Korvenkylän Nuorisoseura ry.:lle. Nuorisoseuran toiminta ja kesäteatteriesitysten valmistaminen on koko kylää yhdistävä yhteisöllinen ja kokonaisvaltainen tapahtuma, jossa suurin osa alueen asukkaista on tavalla tai toisella mukana. Kesäteatterin näytännöissä on näyttelijöiden lisäksi mukana noin 50-60 henkeä/kyläläistä/toimijaa hoitamassa oheispalveluja. Katsojamääriltään kesäteatteriesitykset ovat olleet menestyksekkäitä.
Korvenkylän Nuorisoseuran toiminnan kulmakivenä on ollut teatteri jo seuran 1906 tapahtuneesta perustamisesta lähtien. Vuonna 1957 yhdistys sai oma seuratalon ”Korvenpirtin” ja kuusi vuotta myöhemmin (1963) taloa jatkettiin näyttämöosalla. Näytelmiä esitettiin oman seuratalon lisäksi lähialueiden näyttämöillä eri puolilla maakuntaa. Varsinainen kesäteatteritoiminta alkoi vuonna 1992, kun oman kotiseutumuseon pihalla esitettiin Heikki Luoman kirjoittama näytelmä ”Vieraas maailmas”. Se kertoi siirretyn karjalaisväestön sopeutumisyrityksistä kantaväestön joukkoon.
Vuonna 1993 lakkautetun Korvenkylän koulun länsipuolen rinteeseen ryhdyttiin rakentamaan teatterikatsomoa ja näyttämöalue tasattiin esityspaikaksi. Katsomo rakennettiin historiallisen ”Anjalan valan” -penkeistä ja siellä esitettiin Ruoska ja Rakkaus -näytelmä. Näytännön myötä voitiin todeta Korvenkylän Nuorisoseuran kesäteatteritoiminta alkaneeksi. Myöhemmin toimintaa on kehitetty eteenpäin mm. panostamalla äänentoistolaitteisiin sekä rakentamalla katsomo uudestaan vuonna 2001.
Nuorisoseuran toiminnan pääpaino on nykyisin kesäteatteritoiminnassa. Vuosittain tuotetaan yksi näytelmä, jossa on noin 15 esitystä. Tämän lisäksi järjestetään tanssi-, tanhu- ja näytelmä- koulutusta. Kesäteatterissa on esitetty mm. näytelmät ”Tähdet Tähdet” ja ”Kaksi Kitaraa”. Tänä kesänä vuorossa on Grease-musikaali. Näytelmän ohjaa Pia Lunkka, kapellimestarina toimii Sami Viitalo ja koreografina Suvi Auvinen.