Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Kylän historiaa kyläkoulun seinällä
30.8.2021
Venejärvi on hurmaava pieni järvenrantakylä, joka virallisesti lukeutuu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin (Ymäristöministeriö) sekä merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (Museovirasto). Kuva: Päivi Kallio
Venejärvi on hurmaava pieni järvenrantakylä, joka virallisesti lukeutuu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin (Ympäristöministeriö) sekä merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (Museovirasto). Kuva: Päivi Kallio
Suomen Kulttuurirahaston Taiteiden kesä -hanke tarjosi menneenä kesänä työtilaisuuden sadalle vastavalmistuneelle taiteen ammattilaiselle. Päivi Kallion toteuttama yhteisötaideprojekti pienessä Venejärven rantakylässä Kolarissa oli kyläläisten yhteinen idea ja ponnistus.

Teksti: Marika Aspila

Lähes 100 neliöinen teos alkaa saada hahmoa. Kuva: Päivi Takala
Lähes 100 neliöinen teos alkaa saada hahmoa. Kuva: Päivi Takala

– Yhteisötaideprojekti sai alkunsa paikallisten aloitteesta, kun Venejärven kylän asukkaat halusivat muraalin entisen kyläkoulun päätyseinään. Minua pyydettiin mukaan taiteilijaksi ja rahoitus järjestyi Taiteiden kesä -hankkeen kautta, taiteen maisteriksi keväällä valmistunut rovaniemeläinen Päivi Kallio kertoo.

– Katutaiteesta ammentanut hankkeemme oli kylän yhteisöllisyyteen liittynyt ponnistus, jonka avulla haluttiin ilmentää ajatuksia: me olemme olemassa ja olemme tässä hienossa kulttuuriperinteitä sisältävässä ja vaalivassa kylässä yhä ajassa kiinni.

Muraalin kuva-aiheen haluttiin käsittelevän kylän historiaa ilmentäen tukkilaisuutta, ja referenssiksi annettiin vaatimattomasti Pekka Halosen teos Tukinuitto. Venejärven kylältä oli mukana kymmenen työ- ja eläkeikäistä innokasta henkilöä. Projekti toteutettiin Kolarin Kansalaisopiston kurssina, jota veti käsityön opettaja Päivi Takala.

– Hanke onnistui yli odotusten. Olimme tyytyväisiä ja kiitollisia nostaessamme Pommac-lasilliset valmiin muraalin edessä, Päivi Kallio muistelee. 

Muraali valmistui kolmen päivän yhteisen urakoinnin tuloksena. Kuva: Päivi Kallio
Muraali valmistui kolmen päivän yhteisen urakoinnin tuloksena. Kuva: Päivi Kallio

– Maalaustyöhön oli varattu viisi päivää, joista kaksi jouduttiin perumaan sateen vuoksi, mutta hyvällä yhteishengellä motivoitunut ryhmämme sai teoksen valmiiksi kolmessa päivässä. Yhteisötaideprojektiin osallistuneet kyläläiset olivat aidosti yllättyneitä omista kyvyistään ja innostumisestaan tekemiseen. Myös muut paikalliset ovat ottaneet muraalin vastaan erittäin hyvin ja spontaaneja kehuja on tullut paljon. Erityisansiona on pidetty aiheen lisäksi teoksen värimaailman sopivuutta ympäristöön.

– Parasta oli taiteilijan roolissa olla mukana kyläyhteisön yhteisessä kulttuuriteossa, ja auttaa mukana olleita löytämään ja kehittämään omaa kuvallisen ilmaisun osaamistaan. Upean kaunis miljöö antoi projektille erittäin suotuisat puitteet, Päivi Kallio kiittää.