Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Kulttuurirahasto auttaa taiteilijoita maailmalle
29.11.2017

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt lähes 200 000 euroa liikkuvuusapurahaa 39 taiteilijalle tai työryhmälle. Tuki kansainvälisen työskentelyn kuluihin oli haettavana ensimmäistä kertaa elokuussa 2017.

Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille tai työryhmille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelyn tueksi. Apuraha edellyttää vähintään kahden viikon mittaista yhtäjaksoista oleskelua kohteessa. Myönnettyjen apurahojen suuruus on 3 000–10 000 euroa, ja niillä rahoitetaan esimerkiksi residenssityöskentelyä, festivaaliosallistumisia, näyttelyprojekteja ja kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyviä matkoja.

”Saimme elokuun haussa yhteensä 247 hakemusta, joiden korkea taso kertoo siitä, että suomalaiset taiteilijat ovat kansainvälisesti verkottuneita, ja heidän teoksillaan ja projekteillaan on kysyntää myös maailmalla”, toteaa Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

”Myönnetyillä liikkuvuusapurahoilla rahoitetaan eri taiteenalojen projekteja lähes kaikissa maanosissa. Vaikka hankkeella olisi rahoitus muuten olemassa, esimerkiksi teoskuljetusten tai suurten työryhmien matkojen rahoittaminen saattaa olla ongelmallista. Liikkuvuusapuraha auttaa työssä eteenpäin. Rahoitettavien hankkeiden joukossa on myös yksittäisten tekijöiden pitkäkestoisempia ulkomaisia työskentelyjaksoja”, Ruohonen lisää.

Nyt myönnettyjen apurahojen yhteissumma on 197 000 euroa. Kymmenen tuhannen euron suuruisia apurahoja myönnettiin viidelle työryhmälle. Näiden joukossa oli Association WHS ry, joka sai apurahan suomalais-thaimaalaisen tanssi- ja nykysirkusesityksen harjoituksiin ja esittämiseen.

”Teemme yhteistyötä Thaimaan tunnetuimman tanssiryhmän Pichet Klunchun Dance Companyn kanssa”, kertoo WHS-teatterin perustajajäsen, pukusuunnittelija ja lavastaja Anne Jämsä.

”Eurooppalaisperäisen nykysirkuksen ja thaimaalaisen perinteisen Khon-teatterin yhdistäminen avaa mahdollisuuksia uudenlaiselle globaalille visuaaliselle esitystaiteelle. Apurahan avulla voimme toteuttaa kolme uutta kahden viikon harjoitusjaksoa Bangkokissa tähän mennessä pidettyjen lisäksi. Esityksen ensi-ilta on Helsingissä todennäköisesti joulukuussa 2018.”

Myös kuvataiteilijat Petteri Nisunen ja Tommi Grönlund saivat 10 000 euron apurahan. He käyttävät sen rahoittamaan yksityisnäyttelyä Shanghain Minsheng Museum of Art -museossa.

”Hangzhoun China Academy of Art -yliopistossa työskentelevät kuraattorit Dajuin Yao ja Ma Nan näkivät töitämme pari vuotta sitten Yuz museossa Shanghaissa sekä viime helmikuussa Helsingin Taidehallissa. He olivat kiinnostuneita saamaan Grey Area -näyttelymme hieman päivitettynä esille Shanghain Minsheng taidemuseoon. Hyödynnämme liikkuvuusapurahaa teosten kuljetukseen sekä näyttelyn aikaisiin matka- ja majoituskuluihin”, Petteri Nisunen kertoo.

 

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Johanna Ruohonen, etunimi.sukunimi@skr.fi

Liikkuvuusapurahojen saajat 2017