Kulttuurin tukijoukot: Sataprosenttinen savolainen Kai Kaarniranta

Haastattelu
Kulttuurirahastolaiset
Teksti: Mariitta Hämäläinen
30.3.2023

Itä-Suomen yliopiston silmätautiopin professori ja Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Kai Kaarniranta johtaa silmänpohjan rappeuman tutkimusryhmää, yhtä maailman arvostetuimmista. Mieluisiin luottamustehtäviin kuuluu Pohjois-Savon rahaston puheenjohtajuus.

Kuinka päädyit lääkäriksi?

Muutaman mutkan kautta. Olin koulussa hyvä oppilas, mutta lukio ei kiinnostanut. Suoritin ammattikoulussa elektroniikka-asentajan tut­kinnon. Tosin sitä työtä en ole tehnyt, sillä sotilasura alkoi kiinnostaa. Kadettikouluun päästäkseni menin iltalukioon. Päivällä tein maataloustöitä, iltaisin kier­sin tiskijukkana Savonlinnan seudun tanssiravintoloita.

Armeijan jälkeen pääsin opiskelemaan luonnontieteitä Joensuuhun. Opiskelutovereiden innostamana aloitin lääketieteen opinnot Kuopiossa. Valmistuin Kuopion yliopiston tutkijakoulusta sekä lääkäriksi että biotek­nologian maisteriksi vuonna 2000 ja tohtoriksi 2002.

Miten Kulttuurirahasto on vaikuttanut elämääsi?

Ensimmäisen apurahani sain Pohjois-Savon rahastolta vuonna 1998. Se oli opiskelijalle tärkeä kan­nustin. Rahasto myönsi apurahan myös väitöstut­kimukseeni. Monet tutkimusryhmäni jäse­net ovat saaneet rahastolta vuosien varrella apurahoja väi­töskirjatyöhön.

Pohjois-Savon rahasto kuuluu alueen merkittävimpiin tieteen ja taiteen tukijoihin. Puheen­johtajana olen oppinut ymmärtämään yhteiskuntaa uudella tavalla.

Mitä kansainväliset luottamustehtävät antavat tai ottavat?

Olen onnekas, kun pääsen edustamaan maa­ilmalla Itä-Suomen yliopistoa ja Suomea. Yhteistyö on avartanut ajatteluani ja avannut uuden ystäväpii­rin kautta maailman. Pysyn ammatissani ajan tasalla, ja pääsen seuraamaan myös alallamme käytävää kil­pailua.

Olen muun muassa johtanut Euroopan silmätutkimusyhdistystä, ja olen nyt ensimmäisenä suoma­laisena yhdistyksen Acta Ophthalmologica -lehden pää­toimittaja. Lehti täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on yksi näkyvimmistä silmätautialan julkaisusarjoista.

Työ vie aikaa, sillä toimitukseen tulee vuosittain lähes 3 000 käsikirjoitusta päätoimittajan arvioitavaksi. Luen niitä joka ilta 1–2 tuntia. Teen karkean linjanvedon, lopulli­seen arviointiin etsin asiantuntemuksen maailmalta.

Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset