Teksti: Mariitta Hämäläinen
Kuva: Tami Kiuru
Millaista asiantuntemusta edustat hoitokunnassa?
Päijät-Hämeen rahaston hoitokuntaan kuuluu perinteisesti ainakin yksi liike-elämän edustaja. Tulen yrittäjäperheestä, mutta en ole koskaan toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä vaan pääosin kansainvälisessä teollisuudessa. Kun minut kutsuttiin hoitokuntaan vuonna 2014, työskentelin Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n toimitusjohtajana. Siirryin sieltä viime kesänä lahtelaisen perheomisteisen teknologiavientiyritys FinnSonic Oy:n johtoon.
Muut hoitokunnan jäsenet ovat omien alojensa syväosaajia, minä olen toiminut oikeastaan yleismies Jantusena: laajakatseisena Päijät-Hämeen elinkeinoelämän edustajana ja joidenkin tieteenalojen tuntijana. Toiminta isänmaallisen instituution osana omalla synnyinseudulla on ollut hieno kokemus.
Mihin tarkoituksiin apurahat päätyvät?
Tuemme moniarvoisesti sekä taidetta että tiedettä, sekä huippuja että harrastajia. Lahden Yliopistokampuksen opiskelijat hakevat usein apurahoitusta bio- ja ympäristötieteiden sekä teknisten tieteiden opintoihin ja tutkimukseen. Näiden hakemusten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Helsingin yliopistolla ja erityisesti LUT-yliopistolla on Lahdessa tiiviit yhteydet maakunnan elinkeinoelämään.
Kuvataiteen ja musiikin ammattilaiset tarvitsevat monesti työskentelyapurahoja. Taiteen hakemuksissa minut on yllättänyt se, miten paljon ja miten monien eri taiteenalojen edustajia Päijät-Hämeessä asuu ja työskentelee. Apurahan hakijoiden joukko on moninainen, ja rahoitusta haetaan yksin tai ryhmänä pieniin sekä suuriin hankkeisiin.
Minne ohjaisit kulttuurinnälkäiset lomailijat maakunnassasi?
Esimerkiksi uuteen Malski-keskuksessa toimivaan Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Harrastajien voimin toimiviin kesäteattereihin, joissa on iloista tekemisen meininkiä. Lahden lukuisiin erikoismuseoihin kuten Moottoripyörämuseoon ja vaikkapa Vanhaan Vääksyyn sekä Päijännetaloon. Päijät-Hämeessä järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia pitkin kesää, joten jokaiselle varmasti löytyy jotakin mieleistä.
Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.