Takaisin artikkelilistaukseen
Säätiö
Kulttuurin tukijoukot: Marianna Bom – tieteen ja taiteen kohtaamispaikoilla
26.2.2024
Emmehän halua vaipua TikTok-ihmisiksi? Tätä miettii Aalto-yliopiston talous- ja rahoitusjohtaja Marianna Bom. Hän kannattaa kaikkia sellaisia kulttuuritekoja, jotka vaalivat ja vahvistavat meitä sivistyskansana. Bom kutsuttiin Suomen Kulttuurirahaston hallituksen ja raha-asiain toimikunnan jäseneksi syksyllä 2023.
Silmälasipäinen nainen mustassa jakussa istuu sohvalla.

Millaisissa työyhteisöissä olet kartuttanut osaamistasi? 

Olen aina pyrkinyt itseäni viisaampien joukkoon, sillä heiltä voi oppia paljon. Viihdyn suurissa organisaatioissa, joissa ei ole liikaa pönötystä. Ennen Aaltoa toimin pitkään esimiestehtävissä Koneen ja Nokian palveluksessa. Nykyisessä työssäni Aallon talous- ja rahoitusjohtajana vastaan myös Otaniemen kampuksen kehittämisestä ja kiinteistöistä. Tällaiselle uteliaalle, opinhaluiselle ja kaikesta kiinnostuneelle Aalto-yliopisto on jatkuvasti innostava ja inspiroiva työpaikka.

Miltä Suomen Kulttuurirahasto näyttää Otaniemestä katsoessa?

Sekä Kulttuurirahasto että Aalto-yliopisto ovat yleishyödyllisiä toimijoita. Meissä on samaa kestävyyttä. Molemmissa tiede ja taide sijoittuvat saman katon alle. Aalto-yliopistokin on Suomen suurimpia säätiöitä; sillä on 1,3 miljardin euron sijoitussalkku. Sijoitettava pääomamme on kertynyt lahjoittajilta kuten Kulttuurirahastossakin. Suuri osa Aalto-yliopiston toiminnan rahoituksesta tulee opetus- ja kulttuuriministeriöstä, mutta lahjoitukset ovat edelleen meille tärkeitä. Tunnen suuren säätiön rahoitus- ja sijoitusstrategiat. Myös riskienhallinta ja hyvä hallinto ovat minulle tuttuja ja tärkeitä teemoja. 

Kulttuurirahasto on vahva ja tärkeä valtakunnallinen vaikuttaja. Olen onnellinen sen hallituksen jäsenyydestä. Kahden teinin äitinä iloitsen erityisesti Taidetestaajista. Koulujärjestelmämme suuntautuu vain rationaaliseen. Siksi on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat ammentaa itselleen taiteen ja kulttuurin parantavaa voimaa. 

Opiskelet työn ohella uutta tutkintoa. Mitä tavoittelet?

Minua on aina kiinnostanut psyyke, erityisesti sen tiedostamaton puoli. Taide puhuu suoraan tiedostamattomaan, taiteilijat ammentavat sieltä. Opiskelen Kööpenhaminan C. G. Jung -instituutissa jungilaisen suuntauksen psykoanalyytikoksi. Opinnot kestävät kuusi vuotta ja vastaavat laajuudeltaan maisterintutkintoa. Niihin kuuluu myös asiakastyötä kokeneiden koulutusanalyytikoiden valvonnassa. Toivon voivani palvella ihmisyyttä psykoanalyytikkona päivätyön rinnalla. 

Ihminen on psyykeltään moninainen ja monimuotoinen. Jungilaisessa psykoanalyysissa hänen on tarkoitus tulla kokonaisemmaksi, ei täydelliseksi, ja hyödyntää eri puolia itsestään. Siis tulla itsekseen. 

Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.