Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Koululaiset kuokkimaan toistamiseen
25.6.2018

Suomen Kulttuurirahasto julistaa haettavaksi Mullankaivajat-apurahat 10.-31.8.2018. Niiden tavoitteena on tarjota koululaisille ja lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan. Arkeologinen työskentely sopii erinomaisesti myös uuden opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen ja opiskeluun koulun ulkopuolella.

Suomessa järjestetään vuosittain useampia suosittuja yleisökaivaustapahtumia, joiden kohderyhmää ovat yleensä aikuiset. Koululaisille suunnattuja kenttätyöjaksoja on tarjolla kuitenkin vain harvoin.  

”Mullankaivajat-apurahojen toivotaan lisäävän lasten ja nuorten kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin sekä oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä”, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Mullankaivajat-apurahaa voivat hakea arkeologit, näiden muodostamat työryhmät tai kulttuuriperinnön alan rekisteröidyt yhteisöt, kuten esimerkiksi museot tai arkeologiset seurat. Yhden apurahan suuruus voi olla 5 000–30 000 euroa, ja hankkeita rahoitetaan 5–10 vuosittain. Ensimmäiset Mullankaivajat-apurahat olivat haettavana syksyllä 2017 ja apurahoja myönnettiin yhteensä 215 000 euroa  yhdeksälle hankkeelle.

Hankkeessa tulee perehdyttää koululaisia arkeologiaan ja valmistella osallistujia tulevaan tutkimusjaksoon etukäteen. Varsinaisen tutkimusjakson suositeltava kesto on noin viikko, mutta yhteen työskentelykokonaisuuteen voi sisältyä useampia tutkimusjaksoja, joihin osallistuu useita koululaisryhmiä. Arkeologinen tutkimusjakso voi sisältää erilaisia menetelmiä, kuten kaivauksia tai pintapoimintaa peltoalueilla.

”Useimmilta vanhoilta viljelyalueilta löytyy  historiallista 1600–1800-lukujen esineistöä, jolla on opetuksellista tai paikallishistoriallista arvoa. Nuoremmatkin merkit ihmisten elämästä voivat olla kiehtovia, kun ne liittyvät omaan ympäristöön”, Arjava arvioi.

Tutkimusjakson tulokset käsitellään yhdessä lasten kanssa ja löydökset julkistetaan esimerkiksi projektin verkkosivuilla tai sosiaalisen median kanavissa. Viestintää tulee suunnata myös laajemmalle yleisölle esimerkiksi paikallislehtien välityksellä.

Apurahaa voi hakea Kulttuurirahaston verkkopalvelussa 10.–31.8.2018, ja Mullankaivajat-apurahojen saajat julkistetaan joulukuussa 2018. Hankkeiden toteutuksen tulee ajoittua lähtökohtaisesti vuodelle 2019.

Lisätietoja apurahasta ja hakuohjeet.