Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Koululaiset kuokkimaan!
28.8.2017

Suomen Kulttuurirahasto käynnistää Mullankaivajat-hankkeen, jonka tavoitteena on tarjota koululaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan. Arkeologinen työskentely sopii erinomaisesti uuden opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen ja opiskeluun koulun ulkopuolella.

Aikuisille järjestetyt yleisökaivaukset ovat usein hyvin suosittuja. Koululaisille tällaisia mahdollisuuksia on tarjolla kuitenkin vain harvoin.

”Toivomme, että Mullankaivajat-hanke lisäisi lasten ja nuorten kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin sekä oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä”, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Kulttuurirahasto julistaa haettavaksi Mullankaivajat-apurahan, jota voivat hakea arkeologit, näiden muodostamat työryhmät tai kulttuuriperinnön alan rekisteröidyt yhteisöt, kuten museot tai arkeologiset seurat. Yhden apurahan suuruus voi olla 5 000–30 000 euroa, ja hankkeita rahoitetaan 5–10 vuosittain.

Hankkeessa tulee perehdyttää koululaisia arkeologiaan ja valmistella osallistujia tulevaan tutkimusjaksoon etukäteen. Varsinaisen tutkimusjakson suositeltava kesto on noin viikko, mutta yhteen työskentelykokonaisuuteen voi sisältyä useampia tutkimusjaksoja, joihin osallistuu useita koululaisryhmiä. Arkeologinen tutkimusjakso voi sisältää erilaisia menetelmiä, kuten kaivauksia tai pintapoimintaa peltoalueilla.

”Useimmilta vanhoilta viljelyalueilta löytyy historiallista 1600–1800-lukujen esineistöä, jolla on opetuksellista tai paikallishistoriallista arvoa. Nuoremmatkin merkit ihmisten elämästä voivat olla kiehtovia, kun ne liittyvät omaan ympäristöön”, Arjava arvioi.

Tutkimusjakson tulokset käsitellään yhdessä lasten kanssa ja löydökset julkaistaan esimerkiksi projektin verkkosivuilla tai sosiaalisen median kanavissa.

Apurahaa voi hakea Kulttuurirahaston verkkopalvelussa 15.–30.11.2017, ja Mullankaivajat-apurahojen saajat julkistetaan tammikuussa 2018.

Kulttuurirahasto järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman seminaarin yhteisöarkeologiasta Helsingin yliopiston Porthaniassa perjantaina 29.9.2017 klo 12.30–16.00. Seminaariin osallistumista suositellaan hankesuunnitelman laatimisen tueksi. Seminaarissa esiintyvät kansainväliset yhteisöarkeologian asiantuntijat: Suzie Thomas Helsingin yliopistosta, Dr. Don Henson Yorkin yliopistosta (Iso-Britannia) sekä Skanderborgin museon kuraattori Charlotte Paulsen (Tanska). Seminaarin kieli on englanti.

Lisätietoja hankkeesta, apurahasta ja seminaarista sekä ilmoittautumiset seminaariin:
www.skr.fi/mullankaivajat sekä www.skr.fi/mullankaivajatseminaari