Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Koodaamisella suoraan suomalaiseen keskiluokkaan
29.10.2018
Integrify sai 150 000 euron tuen Vuosisadan rakentajat -kilpailussa, jonka suomalaiset säätiöt järjestivät lahjana 100-vuotiaalle Suomelle. Maahanmuuttajien koodauskoulutusta tarjoava Integrify taistelee sitä vastaan, ettei Suomessa olisi maailman korkeimmin koulutetut bussikuskit.
Paweennuch Boonamnuay ja Daniel Rahman.
Integrifyn opiskelija Paweennuch Boonamnuay ja toimitusjohtaja Daniel Rahman. Kuva: Pekka Hannila

Vastaanottokeskuksen vuoden 2015 pakolaiskriisin keskellä perustanut Rahman näki turvapaikkaprosessin karuuden läheltä. Keskuksissa odotti paljon fiksuja, kyvykkäitä, kielitaitoisia ja motivoituneita ihmisiä parhaassa työiässä.

”Heillä oli vahva halu päästä tekemään jotain mielekästä, olla osa yhteiskuntaa ja aloittaa uusi elämä, mutta konkreettiset keinot puuttuivat.”

Hän ja muutama muu yrittäjäystävä kokivat moraaliseksi velvollisuudekseen tehdä jotain.

Koodaamiskoulutukseen he päätyivät muun muassa siksi, että alalla taidot ovat todistuksia tärkeämpiä. Jos osaat koodata, saat työn. Koodaamisen voi oppia melkein kuka vaan, jolla on aikaa ja halua, Rahman sanoo. Integrifyn puoli vuotta kestävässä koulutuksessa koodataan tuhat tuntia ja opiskelua on viisi päivää viikossa.

Toiseksi, IT-yrityksissä käytetään työkielenä englantia enenevässä määrin, mikä helpottaa ulkomaalaisten työllistymistä. Ja kolmanneksi, koodaajista on pula. Rahmanin mukaan Suomeen tarvitaan jo nyt 9 000 uutta ohjelmoijaa ja tarve vain kasvaa.

Integrify tekee yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupungin kanssa, eli kouluttaa työttömiä helsinkiläisiä maahanmuuttajia.

Voit lukea koko jutun uusimmasta Tammenlastuja-lehdestä.

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita löydät Tammenlastuja-lehden aiemmista numeroista.