Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Kolmannessa SKR Podcastissa keskustellaan uskonnoista ja toiseuden kohtaamisesta
17.10.2018
SKR Podcast #3, Uskonnot ja toisen kohtaaminen
Johanna Konttori, Olli Ahlroos ja Ville Löppönen Taidekoti Kirpilässä.
SKR Podcastin kolmannessa jaksossa vieraina ovat uskontososiologi Johanna Konttori ja kuvataiteilija Ville Löppönen.

Filosofian tohtori Johanna Konttori toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtorina. Hänen väitöstutkimuksensa (Monsieur, näkemyksemme eivät ole samalta planeetalta!, 2015) käsittelee Ranskassa käytyjä poliittisia debatteja musliminaisten päähuiveista ja kasvohunnuista. Konttorin väitöksen jälkeinen tutkimus keskittyy uskontolukutaidon kehittämiseen Suomessa. Hänen kiinnostuksenkohteensa tutkimuksen saralla ovat muun muassa uskontososiologia, islam Euroopassa, uskonnonlukutaito ja kansallisen identiteetin ja uskonnon suhde.

Ville Löppönen on Savonlinnassa syntynyt taiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Löppönen valmistui myös ortodoksisen teologian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta keväällä 2018. Hänen teoksiaan on esitetty Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Hänen muotokuvansa taiteilija Henry Wuorila-Stenbergstä voitti kolmannen palkinnon tanskalaisessa Brewer J.C. Jacobsenin Portrait Now! –muotokuvakilpailussa vuonna 2013. Löppöselle maalaaminen toimii dialogina toiseuden kanssa.

Podcastin perusteella Johanna Konttoria voisi kuvailla omaa uskontoaan harjoittamattomaksi tai maallistuneeksi uskonnontutkijaksi, Ville Löppöstä puolestaan uskonnolliseksi taidemaalariksi. Maalaus on hänelle rukous. Molemmat ovat erittäin kiinnostuneita uskonnoista ja uskonnollisesta ajattelusta. Heidän näkökulmansa ja kokemusmaailmansa ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Minkälainen yhteisymmärrys heidän välilleen syntyy?

Kuuntele podcast kotisivuillamme tai katso keskustelu videona YouTube/kulttuurirahasto.

SKR Podcastit löytyvät myös Spotifyn, iTunesin ja Androidin Podcast-sovellusten kautta.