Takaisin artikkelilistaukseen
Palkinnot
Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinto tekstiilitaiteilija Irene Välimäelle
10.4.2022
Irene Välimäen Viltti.
Kivipelto-viltti on näyte Irina Välimäen käsityömuotoilutaidosta.
Irene Välimäen suunnittelemat maakuntalapaset.
Irene Välimäen suunnittelemat maakuntalapaset.
Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto myönsi vuosijuhlassaan 10.4.2022 kulttuuripalkinnon tekstiilitaiteilija Irene Välimäelle ryijyjen lumosta, kädentaitojen ilosta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Tekstiilitaiteilija Irene Välimäki sai Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinnon vuonna 2022.
Palkinto myönnettiin ryijyjen lumosta, kädentaitojen ilosta.

Irene Välimäki on kokkolalainen tekstiilitaiteilija, jolla on oma studio Kokkolan vanhassa kaupungissa. Hänen työnsä ovat ilmeeltään pelkistetyn abstrakteja ja usein maalailevia, ja niissä ovat pääosassa väri ja pinnan struktuuri, materiaalin tuntu, karkeus ja volyymi. Ryijytekniikka on kulkenut Välimäen mukana koko hänen työhistoriansa ajan. Hän valmistaa työnsä aina itse, ja käsin tekeminen on tärkeä osa työskentelyprosessia. Työt syntyvät pisto pistolta, pienin askelin, rakentaen muotoa, sommittelua ja pintaa samalla uutta etsien.

Irene Välimäki valmistui 1979 Taideteollisesta korkeakoulusta (Aalto-yliopisto) tekstiilitaiteilijaksi. Yli neljä vuosikymmentä kestäneeseen työuraan mahtuu tekemistä koko elämän kirjolta – työskentelyä teollisuudessa, vapaana taiteilijana omia töitä tehden, taidetekstiilejä sekä näyttelyitä koti- ja ulkomailla.

Irene Välimäen teoksia on useissa julkisissa tiloissa ja kokoelmissa, ja hän on edustanut Suomea lukuisissa yhteisnäyttelyssä ulkomaita myöten. Kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyssä Kokkolassa vuoden 2020 vaihteessa oli esillä Irene Välimäen mielenkiintoinen kokonaisuus kierrätysmetallista himmelitekniikalla kootuista "seinäkoruista".

Irene Välimäki työskenteli noin 15 vuoden ajan toiminnanjohtajana Taito Keski-Pohjanmaa ry:ssä. Hänen johdollaan saatiin alueen ihmiset kiinnostumaan käsityöstä uudenlaisten käsityökurssien, -tapahtumien ja ajankohtaisten tekemisen mallien avulla. Yhdistys oli kärkijoukossa Suomessa levittämässä käsityön ja itse tekemisen ilosanomaa, kun käsityöbuumi alkoi levitä maailmalla.  Yhdistys aloitti mm. ensimmäisenä Suomessa aikuisten käsityökoulun, myös lasten ja nuorten käsityökoulun vuosiluokkia ja ryhmiä lisättiin. Kudontamalleja uudistettiin ja kutomotoimintaa kasvatettiin muiden Taitojärjestön yhdistysten ja alan oppilaitosten hävittäessä kangaspuitaan. Henkilökuntaa koulutettiin, erityistekniikoita ja uusia materiaaleja lisättiin, kurssiaiheita monipuolistettiin, toimitilat uudistettiin, näkyvyyttä kasvatettiin ja alueellista yhteistyötä lisättiin. Yhdistyksen koko toiminta moninkertaistui ja työpaikat säilyivät.

Irene Välimäki kertoo, että toiminnanjohtajan työn rinnalla hän suunnitteli, valmisti ja tuotti kymmenittäin ellei sadoittain malleja ja ideoita koulutuksen käyttöön, opettajien ja ohjaajien työvälineiksi, harrastajien sekä myös ammattilaisten käsityötoimintaan - sisustamiseen, asusteiksi, koruiksi ja käsityötuotteiksi. Useat hänen suunnittelemansa käsityöaiheet ovat olleet käytössä ympäri Suomen, mallit ovat levinneet mm. Taitojärjestön valtakunnallisissa Tekemisen iloa! -kampanjoissa.

Lisätietoja