Takaisin artikkelilistaukseen
Keski-Pohjanmaan rahasto
Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinto Juho Kuosmaselle
10.4.2018

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto myönsi vuoden 2018 kulttuuripalkinnon elokuvaohjaaja Juho Kuosmaselleihmisläheisistä elokuvista, hetkien herkästä vangitsemisesta”.


Juho Kuosmanen Keski-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlassa 10.4.2018. Kuva: Aki Paavola

Palkinnon suuruus on 10 000 euroa, ja se luovutettiin Keski-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlassa Pietarsaaressa tiistaina 10.4.2018. Keski-Pohjanmaan rahasto haluaa palkinnolla antaa tunnustusta ihmisläheisen elokuvan tekemisestä taiteesta tinkimättä ja paikallisen aihepiirin kohottamisesta kansainvälisyyteen.

Juho Kuosmanen (s. 1979 Kokkolassa) opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 2004–2014. Kuosmanen on ohjannut myös teatteria ja oopperaa. Teatterissa hän on näytellyt Leea Klemolan teoksissa Kokkola ja New Karleby Tampereen Teatterissa. Muita rooleja ovat televisiosarjassa Hopeanuolet sekä filmeissä 8 päivää ensi-iltaan, Miesten välisiä keskusteluja, Silmäterä ja Toivon tuolla puolen.

Kuosmasen ensimmäinen teattereissa nähty elokuva, tunnin pituinen Taulukauppiaat (2010) oli ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi viidessä kategoriassa (paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, naispääosa, lavastus). Taulukauppiaat oli lopputyö Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osastolta. Se voitti parhaan opiskelijaelokuvan palkinnon Cannesin festivaalin Cinéfondation-sarjassa.

Voiton myötä Kuosmanen sai osana palkintoaan osallistua seuraavaksi ohjaamallaan pitkällä elokuvalla Cannesin festivaalille. Hänen ohjaamansa Hymyilevä mies valittiin lopulta toukokuussa 2016 Cannesin kahteen kilpasarjaan. Se voitti festivaalin toiseksi arvostetuimmassa palkintokategoriassa Un certain regard ensimmäisenä suomalaisena elokuvana. Lisäksi Hymyilevä mies osallistui esikoisohjausten Caméra d'Or -sarjaan.

Juho Kuosmanen on työskennellyt läheisesti Kokkolan oopperan kanssa sen alkuajoista lähtien.

__________________________________________________________________

Keski-Pohjanmaan kulttuuripalkinto myönnetään hakemuksetta henkilölle tai yhteisölle, joka on huomattavalla tavalla edistänyt Keski-Pohjanmaan kulttuurielämää tai jonka työ on merkittävällä tavalla vahvistanut keskipohjalaista kulttuuria. Kulttuuripalkinnon ovat aiemmin saaneet mm. pelimanni Mauno Järvelä (2000), fil. tohtori Hannu Saha (2002), laulun lehtori Sirkka Haavisto (2004), director musices Osmo Jämsä (2006),  sopraano Anu Komsi (2008), taiteen maisteri Ritva Kangas (2010), tanssitaitelija Pirjo Viitanen (2012), taidemaalari Lena Koski (2014) ja professori Aila-Leena Matthies (2016).