Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Kasiluokkalaisista Suomen suurin oopperayleisö
20.4.2021
Suomen Kansallisoopperan Covid fan tutte. Kuva: Stefan Bremer
Suomen Kansallisoopperan Covid fan tutte. Kuva: Stefan Bremer
Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat haluaa turvata nuorille mahdollisuuden kokea korkealaatuista taidesisältöä myös poikkeusoloissa. Kaikki Suomen kasiluokkalaiset kutsutaan katsomaan yhdessä Suomen kansallisoopperan Covid fan tutte -oopperaa etänä 21.4. ja antamaan elämyksestä palautetta.

Tapahtumaa luotsaa niin ikään etänä kokoontuva ”oopperastudio”, johon kuuluu nuorten kommentaattoreiden lisäksi Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sekä Covid fan tutten libretisti Minna Lindgren.

– Olemme kutsuneet mukaan erityisesti nykyiset kasit ja myös aiemmin koronan vuoksi elämyksettä jääneet nykyiset ysit. Seiskaluokkalaisille tämä toimii esikatseluna ja ennakkotutustumismahdollisuutena Taidetestaajien toimintaan, joka on heillä varsinaisesti edessä lukuvuonna 2021–22. Lisäksi olemme kutsuneet mukaan omia sidosryhmiämme sekä päättäjiä tutustumaan toimintaamme ja saamaan käsityksen, mistä Taidetestaajissa oikein on kyse, taustoittaa Taidetestaajien hankepäällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

– Lukuvuoden 2020–21 aikana olemme toistaiseksi pystyneet toteuttamaan taidevierailuja turvatoimenpitein noin 15 000 oppilaalle ja heidän opettajilleen. Etäyhteyksin pystymme tarjoamaan mahdollisuuden ensiluokkaisen taiteen kokemiseen myös heille, joilta varsinainen vierailu jää koronan vuoksi väliin.

Kokonaisuuden ensiesitys on keskiviikkona 21.4. klo 9.30 alkaen (vimeo.com/536694427). Tallennetta pääsee katsomaan 22.4. klo 10 alkaen Suomen kansallisoopperan ja -baletin Stage24.fi-palvelussa (oopperabaletti.fi/stage24/). Kuluvan lukuvuoden kasiluokkalaiset pääsevät antamaan palautetta oopperasta Taidetestaajat-sovelluksen kautta. Muiden katsojien toivotaan antavan palautetta Taidetestaajien somekanaviin.

Yhteistyö saa uusia muotoja

Taidetestaajat on valmistellut Covid fan tutte -etäelämystä tiiviissä yhteistyössä Suomen kansallisoopperan kanssa. Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia keinoja, jotta nuoret eivät jää kokonaan vaille taidekokemusta.

– Taidetestaus on toiminut tähän asti fyysisillä vierailuilla erinomaisesti. Nyt luomme uudenlaisen etävierailun ja tavoitamme yhdellä kertaa valtavan suuren joukon yläkoululaisia. Se ei muuten poikkea lähivierailuista: tähänkin kuuluu etkot, itse elämys ja jatkot sekä palautteen antaminen, kertoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja, itsekin oopperalaulaja Sören Lillkung toivoo nuorten innostuvan esityksestä.

– Ooppera ei ole taidemuotona yleensä nuorille se tutuin, mutta tässä teoksessa on ajankohtainen teema ja runsaasti huumoria, jonka uskoisin vetoavan myös nuoreen yleisöön. Kiinnostuneena odotan nuorten palautetta!

Palautteet tulevat elämyksen jälkeen kaikkien luettavaksi Taidetestaajien verkkosivuille.

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi odottaa niin ikään innolla teoksen vastaanottoa.

– Meillä on ollut ilo tarjota oopperaa ja balettia kasiluokkalaisille Taidetestaajille joka vuosi, ja kokemukset ovat olleet puolin ja toisin hyviä ja opettavaisia. Nyt nähtävä Covid fan tutte on aivan erityinen korona-aikana syntynyt tuotanto, jonka live-esityksen sijaan välitämme Taidetestaajille etänä. Etäkokemusta tukemaan olemme koostaneet nuorille etko- ja jatkotehtäviä. Toivottavasti koulut lähtevät ennakkoluulottomasti mukaan. Tervetuloa viihtymään tämän ainutkertaisen tuotannon pariin!

Oppaasta tukea etätaidetestaukseen

Jotta taide olisi virtuaalisenakin mahdollisimman monipuolista ja elämyksellistä, Taidetestaajat on tuottanut erityisesti kouluille suunnatun etäelämysoppaan. Siitä löytyy vinkkejä myös muiden kuin koululaisryhmien osallistumiseen.

Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi -julkaisu on vapaasti luettavissa Taidetestaajien verkkosivuilla suomeksi ja ruotsiksi (taidetestaajat.fi/julkaisut).

Mikä Taidetestaajat?

Taidetestaajat on vienyt kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin lukuvuodesta 2017–18 alkaen. Taidetestauksen ovat tarjonneet Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, ja sen toteuttaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Nykyisin sitä rahoittaa myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mikä Covid fan tutte?

Covid fan tutte eli kohtauksia koronakeväästä sai ensi-iltansa Suomen kansallisoopperassa 28.8.2020. Teos keräsi merkittävää huomiota ensi-iltaviikollaan tarttumalla ajankohtaisen teemaan. Vakavaa aihetta käsitellään satiirin ja realityn keinoin pohtien suomalaisten kollektiivista kokemusta koronakeväästä 2020 erityisesti oopperan ja sen taiteilijoiden näkökulmasta.

Jussi Nikkilän ohjaaman oopperan tähtinä on kotimaisia huippusolisteja, mm. Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Uuden libreton Mozartin Così fan tutteen on kirjoittanut Minna Lindgren.

Covid fan tutte suoratoistettiin 1. syyskuuta 2020 yhteistyössä Yleisradion kanssa Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24:llä sekä Yle Areenassa. Suora lähetys keräsi Oopperan ja Baletin suoratoistojen historian suurimman yleisön, kun sitä seurasi yli 62 000 katsojaa.

Lisätiedot:

Yliasiamies Antti Arjava / Suomen Kulttuurirahasto, etunimi.sukunimi@skr.fi