Takaisin artikkelilistaukseen
Kainuun rahasto
Kainuussa kaksi kärkihanketta
6.5.2018

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto jakoi vuosijuhlassaan 6.5.2018 apurahoina 246 000 euroa. Jakosumma on Kainuun tähänastisista jaoista suurin. Hakemuksia tuli yhteensä 184 ja apurahan sai 20 hakijaa.


Kainuun rahaston apurahansaajat 2018. Kuva: Risto Mäläskä

Kärkihankkeita Kainuulla on tänä vuonna kaksi. Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry sai 20 000 euroa taidekasvatusmateriaalin valmistamiseen ja kierrättämiseen. Tavoitteena on suunnitella, koota ja tuottaa materiaalia, josta hyötyvät kaikki alueen kunnat sekä kehittää taide- ja kulttuurikasvatuksen saatavuutta ja laatua Kainuun alueella.

Kulttuuriosuuskunta G-Voima sai niin ikään 20 000 euroa Vaara-kollektiivin Cajanus -Jättiläisoopperan toteuttamiseen. Hankkeen tavoitteena on tuoda ”Paltamon jätti” ja ”pitkä suomalainen”, Daniel Cajanus, Hollannin Haarlemista takaisin synnyinseuduilleen ja synnyttää samalla ilmiö, jolla on laajempaa merkitystä Kainuun tunnettavuudelle. Cajanuksen ympärille on tarkoitus luoda festivaaliohjelmisto, joka toisi Kainuussa muistetun jätin jälleen eläväksi osaksi kainuulaista kulttuuriperintöä.

Mitali näyttelijäkonkarille

Näyttelijä Esko Vatula vastaanotti Elias Lönnrot -mitalin ”Läsnäolon voimasta, vahvoista tulkinnoista”. Vatulan lavasäteily on houkutellut teatterin taikapiiriin katsojia jo useista sukupolvista. Hän on tulkinnut Kajaanin kaupunginteatterin näyttämöllä lukemattomia tärkeitä rooleja niin kainuulaiselle kuin valtakunnalliselle yleisölle jo yli 30 vuoden ajan. Viimeisimmässä roolissa ”meidän isänä” kiteytyy näyttelijän moni-ilmeinen ja eläytyvä tapa työskennellä. Elämän ja teatterin raja häviää Vatulan koskettavassa roolissa.

Kainuun myönnöt 2018