Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Jotkut taas väittävät -antologia sohii kulttuurin ja journalismin sokeita pisteitä
1.2.2017

Kulttuurijournalismin tuoreet mestarit kirjoittivat antologian ja jakavat sitä ilmaiseksi kirjastoihin ja kahviloihin.

Missä ovat kulttuurin ja journalismin sokeat pisteet? Miten kulttuurista voisi kirjoittaa paremmin? Millainen on taidetta käsittelevien juttujen yleisö ja mitä se haluaa? Näihin kysymyksiin vastaa kulttuurijournalismin mestarikurssilaisten kirjoittama antologia Jotkut taas väittävät. Tekstikokoelmaa jaetaan valikoituihin kirjastoihin ja kahviloihin. Painetun antologian kanssa samaan aikaan julkaistaan verkkoversio, jossa on lisää juttuja.

Jotkut taas väittävät sisältää tekstejä viideltätoista taiteeseen ja kulttuuriin erikoistuneelta toimittajalta, jotka osallistuivat syksyllä 2016 Suomen Kulttuurirahaston järjestämälle kulttuurijournalismin mestarikurssille. Juttujen ohuena punaisena lankana on marginaali: kulttuurin keskustan ulkopuolelle jääneet tai jättäytyneet ihmiset ja ilmiöt.

Anton Vanha-Majamaa kuvaa esseessään Johanna Tukiaista bahtinilaisen karnevaalin narrina; Sonja Saarikoski käy tekstissään dialogia koreografi Sonya Lindforsin kanssa kulttuurisesta omimisesta, valkoisuudesta ja yhteiskunnan hierarkkisista rakenteista; Iida Sofia Hirvonen listaa kolumnissaan ohjeita taiteesta kirjoittaville ja neuvoo, miten otetaan oikeaoppinen ilme näyttelyn avajaisissa.

Mestarikurssilla etsittiin tapoja tehdä syvempää ja parempaa journalismia. Journalismin tehtävän, toimittajan roolin ja minämuotoisen kirjoittamisen pohtiminen näkyy myös antologian teksteissä. Juttujen kuvitukset on tilattu Suomen parhailta valokuvaajilta ja piirtäjiltä. Antologian ja verkkosivujen ulkoasusta vastaa suunnittelutoimisto Double Happiness.

Antologian päätoimittajaksi valittiin kurssilaisten keskuudesta Noora Vaarala.

“Haluamme, että antologia on mahdollisimman monen kulttuurin ystävän ja vihollisen luettavissa, joten jaamme sitä kirjastoihin ja kahviloihin kautta maan. Antologian tiimoilta järjestetään myös tapahtumia lukuisissa kirjastoissa”, Vaarala sanoo.

Kulttuurijournalismin mestarikurssille haki 209 toimittajaa. Osallistujat valittiin hakemusten, työnäytteiden ja haastattelujen perusteella. Viisi kuukautta kestäneellä kurssilla osallistujat tapasivat yli 300 taiteilijaa, journalistia sekä taide- ja kulttuurialojen asiantuntijaa. Kurssin rehtorina toimi Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen entinen esimies, toimittaja Jaakko Lyytinen.

Jotkut taas väittävät -antologian verkkoversio avautuu luettavaksi 1. helmikuuta. Painetut antologiat saapuvat kirjastoihin helmikuun aikana.

www.jotkuttaasväittävät.fi

www.facebook.com/jotkuttaasvaittavat
www.instagram.com/jotkuttaasvaittavat
Twitter: #jotkuttaasväittävät #jtv

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
päätoimittaja Noora Vaarala: 040 559 8180, noora.vaarala(a)gmail.com