Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Ilkka Hammo säveltää Pirkanmaan Kulttuurirahaston cembalolle sooloteoksen
7.10.2020
Pirkanmaan cembalon on rakentanut Bruce Kennedy. Kuva: Antero Tenhunen
Pirkanmaan cembalon on rakentanut Bruce Kennedy. Kuva: Antero Tenhunen
Pirkanmaan Kulttuurirahasto on tilannut säveltäjä Ilkka Hammolta sooloteoksen cembalolle. Tavoitteena on teos, joka sopii erityisen hyvin rahaston kaksisormioiselle, vahvaääniselle Kennedy-cembalolle.
Ilkka Hammo säveltää Pirkanmaan Kulttuurirahaston cembalolle sooloteoksen
Ilkka Hammo säveltää Pirkanmaan Kulttuurirahaston cembalolle sooloteoksen. Kuva: Ville Hautakangas

Rahaston hoitokunta toivoi työhön ensisijaisesti pirkanmaalaista säveltäjää. Vuonna 1983 Kihniössä syntynyt Ilkka Hammo aloitti opintonsa Ylä-Satakunnan musiikkiopistossa ja suoritti sekä kitaransoiton että sävellyksen maisterin tutkinnot Sibelius-Akatemiassa. Nyt hän asuu Tampereella ja opettaa kitaransoittoa Pirkanmaan musiikkiopistossa.

Hammo on monipuolinen säveltäjä, jonka tuotanto on vahvasti keskittynyt instrumentaalisävellyksiin, ja jossa hän tutkii kattavasti eri soitinten ilmaisullisia mahdollisuuksia. Hammon sävellystyylille tunnusomaisia piirteitä ovat musikanttisuus, virtuoosisuus, dramaattiset tunnelataukset ja rytmikkyys. Usein teoksia leimaa myös vahva suunnan tuntu.

– Jotakin todella mielenkiintoista on kyllä odotettavissa, kun perinteisesti vanhan musiikin instrumentille sävelletäänkin ihan uutta musiikkia, uskoo hoitokunnan varapuheenjohtaja Helena Hiilivirta.

Teoksen kantaesitys on Pirkanmaan rahaston vuosijuhlassa toukokuussa 2021.

Tilausteokset ovat Pirkanmaan rahastolle mieluisia, ja viime vuosina niitä on tilattu sekä musiikin että tanssin alalta. Cembaloteos on jatkoa tilausteosten sarjaan, mutta se on myös luonteva tapa tuoda esiin soitinta, josta rahasto on ylpeä.

Pirkanmaan rahasto hankki Kennedy-cembalon viime vuonna Suomen Kulttuurirahaston hallituksen myöntämällä erillisellä rahoituksella. Soitinta lainataan esitystoimintaan esimerkiksi ammattimuusikoille ja festivaaleille, ja sitä käytetään soiton opettamiseen.

Lisätietoja:

Pirkanmaan rahaston asiamies Silja Minkkinen-Poikolainen, p. 050 385 7610, silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi
Säveltäjä Ilkka Hammo, p. 040 825 8671