Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Pohjanmaan rahasto
Etelä-Pohjanmaan rahasto satsaa lasten ja nuorten sanataiteeseen
11.1.2018

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto jakaa vuonna 2018 tieteeseen ja taiteeseen apurahoina 1 115 000 euroa. Rahaston painopistealueina ovat lasten ja nuorten kulttuuri, vuonna 2018 erityisesti lasten ja nuorten sanataideharrastusta edistävät hankkeet sekä alueen elinvoimaa ja identiteettiä uudistavat hankkeet.

– Paljon on puhuttu lasten ja nuorten heikentyneestä lukutaidosta. Sen tukeminen on edelleen tärkeää, mutta rikas, monipuolinen kieli kehittyy aidoissa vuorovaikutustilanteissa. Täten haluamme tänä vuonna painottaa laajempaa sanataide-käsitettä. Se kattaa monipuolisesti kirjoitetun ja puhutun kielen monipuolisen käytön tukemisen erilaisten hankkeiden avulla, hoitokunnan varapuheenjohtaja Katja Rajala kertoo.

Rahasto kannustaa hakijoita rohkeisiin ja vaikuttavuudeltaan entistä laajempiin hankkeisiin. Myös 3-vuotisten henkilökohtaisten työskentelyapurahojen hakuun toivotaan hakemuksia niin tieteen kuin taiteenkin aloilta. Tavanomaista suurempaa rahoitusta vaativiin Kärkihankkeisiin rahasto myöntää vähintään 40 000 euroa yhtenä tai kahtena apurahana. Rahaston pienin myönnettävä apuraha on 2 000 euroa.

– Jotkut tuntuvat ajattelevan, että jos haen vähemmän, saan apurahan varmemmin. Ajatus on virheellinen: selvästi väärinmitoitetut hankkeet eivät menesty. Kulttuurirahaston työskentelyapurahat mahdollistavat tutkimukseen ja taiteeseen irrottautumisen ammattimaisesti ja täysipäiväisesti. Tyypillinen rahoitus kattaa työskentelyn puolesta vuodesta yhteen vuoteen, hoitokunnan puheenjohtaja Sulevi Riukulehto muistuttaa.

Apurahat myönnetään pääasiassa yksityishenkilöille ja työryhmille työskentely- tai kuluapurahoina. Yhteisöt voivat hakea apurahoja lähinnä erilaisten kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. Etusijalla apurahojen myönnössä ovat rahaston toimialueella, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa syntyneet sekä alueella tehtävä tai alueeseen kohdistuva tieteellinen ja taiteellinen työ. Apurahoja myönnetään kaikille tieteen ja taiteen aloille. Tavoitteena ovat isommat hankekokonaisuudet, jotka toteutuessaan uudistavat alueen kulttuurielämää.

Apurahat jaetaan Etelä-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlassa Seinäjoella 6. toukokuuta.

Apurahat jaetaan yleisrahastosta ja jakovuorossa olevista nimikkorahastoista:

Reino Ala-Kuljun rahasto, Toivo Antilan rahasto, Jouko Eskolan rahasto, Iivari ja Jenny Honkolan rahasto, Oili ja Lauri Koiviston rahasto, Oiva Kuusiston rahasto, Jalo Lahdensuon rahasto, Karl-Johan Lallin rahasto, Panttilan sisarten rahasto, Helvi ja Leila Rahkosen rahasto, Einar Salmen rahasto ja Viljo Syreniuksen rahasto

Nimikkorahastojen tarkemmat kuvaukset löytyvät Suomen Kulttuurirahaston verkkosivuilta.

Vuoden 2018 apurahat ovat haettavina 10.1.–9.2.2018 kello 16.00 saakka sähköisessä hakujärjestelmässä. Myös mahdolliset lausunnot tulee jättää hakuajan päättymiseen mennessä.

Maakuntarahastot järjestävät yhteisen apurahainfotilaisuuden tiistaina 23.1.2018 klo 15.00–16.30 Oulun yliopistolla (Pentti Kaiteran katu 1, Linnanmaan kampus/sali KTK 122). Tilaisuutta voi seurata suorana tai tallenteena jälkikäteen sosiaalisen median kanavissamme:

www.facebook.com/Kulttuurirahasto
www.youtube.com/Kulttuurirahasto

Lisätiedot:

Asiamies Mika Virkkala, etunimi.sukunimi@skr.fi

Sihteeri Henna Toivola, etunimi.sukunimi@skr.fi

www.skr.fi/ep

Tietoa Kulttuurirahastosta ja apurahoista löytyy myös täältä:

www.facebook.fi/kulttuurirahasto
twitter.com/skr_fi
www.youtube.com/kulttuurirahasto