Millainen ruokailuympäristö saa syömään terveellisesti?

Yleinen
28.4.2015

Turun yliopiston tutkija Anu Hopia ja työryhmä saivat vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston apurahan ruokailuympäristön vaikutusta terveellisiin ruokavalintoihin käsittelevään tutkimukseen.

– Ostoskäyttäytymistä on tutkittu iän kaiken, kaupat ja ravintolat haluavat vaikuttaa asiakkaisiinsa esimerkiksi musiikki- ja sisustusvalinnoillaan.  Miksei tietoa voisi valjastaa siihen, että ohjataan tai tuetaan ihmisiä terveellisempiin elämäntapoihin? elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia pohtii.

Tutkimusprofessori Anu Hopia

Tutkimusprofessori Anu Hopia

Hopia yhdessä työryhmänsä kanssa pyrkiikin tutkimaan, miten ympäristö, jossa syödään, saisi ruokailijat valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja. Mukana on monen alan asiantuntijoita markkinoinnista musiikkiin, sekä ravintoloita, keittiö- ja sisustustarvikkeiden myyjiä, arkkitehtitoimisto ja kauppa.

Haastattelua tehtäessä työryhmä oli juuri aloittamassa hypoteesien testaamisen tutkimusravintolassa. Siellä tutkijat voivat seurata, miten pienet muutokset ympäristössä – esimerkiksi äänimaailmassa ja visuaalisessa ilmeessä – vaikuttavat ruokailijoiden lounaskokemukseen, siihen mitä ruokaa he valitsevat ja miten viihtyvät ravintolassa.

– Tähän saakka hypoteesimme ovat toimineet, mutta kun lähdetään laboratoriosta ulos, tilanne muuttuu. Ravintolaympäristössä vaikuttavat niin monenlaiset asiat, ettei pelkkä lautasliinan väri ratkaise.

Miltä salaatti kuulostaa?

Hopian työryhmä on jo ehtinyt huomata, että kun säveltäjä säveltää salaatilta kuulostavan kappaleen, kuulijat tunnistavat sen sellaiseksi. Mutta saako salaattimusiikki syömään salaattia? Ainakin musiikki, jonka piti kuvata makeaa, sai koehenkilöt tekemään sokerisempia drinkkejä, kuin ”hapanta” musiikkia kuunnellut ryhmä.

Aiempien tutkimusten perusteella on myös selvää, että ruoan ulkonäkö vaikuttaa siihen, miten se maistetaan ja haistetaan. Esimerkiksi punainen maistetaan yleensä makeampana. Laihdutusruoan taas ehkä kannattaisi olla sinistä, sillä sitä ei yleensä haluta syödä.

Anu Hopia uskoo, että työn perusteella olisi saatavissa konkreettisia työkaluja ravintoloiden ja ruokaloiden käyttöön, niin tilojen suunnitteluun kuin ruoan esillepanoonkin. Itse Hopia toivoisi pääsevänsä tekemään tutkimusta myös laitoksiin, esimerkiksi sairaaloihin tai vanhainkoteihin.
– Siellä ruokailu voi olla päivän tärkein tilanne, joten sillä voisi olla iso vaikutus hyvinvointiin.

Tutkimusryhmän tekemä keittokirja viidelle aistille: www.5dcookbook.fi

Jos keittokirja ei avaudu selaimellasi, pääset Turun yliopiston uutiseen aiheesta tästä.

Teksti: Jenni Heikkinen
Kuvat: Harri Tahvanainen

Kuvauspaikkana toimi ravintola Pompier.

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset