Yrjö Reenpää -luento tuo maailmankuulun paleoantropologi Richard Leakeyn Suomeen
Richard Leakey (s. 1944) on maailman tunnetuimpia ihmisen esihistorian tutkijoita. Hänen vanhempansa Louis ja Mary Leakey nousivat maailmanmaineeseen erityisesti nykyisen Tansanian Olduvai-rotkon varhaisimpien esi-ihmislöytöjensä ansiosta.
Tohtori Leakey on vaimonsa Meaven ja tyttärensä Louisen kanssa jatkanut vanhempiensa työtä ja avannut tutkimukselle Turkanajärven alueen runsasfossiiliset kerrostumat. Niistä ovat löytyneet monet tärkeimmistä ihmisen varhaisevoluutioon liittyvistä fossiileista.
Richard Leakey on toiminut myös esimerkiksi Kenian kansallismuseon johtajana, Kenian luonnonsuojeluviraston perustajana ja johtajana sekä Kenian eduskunnan jäsenenä ja ministerinä. Hän on pitkään ja näkyvästi toiminut luonnonsuojelun hyväksi ja varsinkin norsujen, sarvikuonojen ja ihmisapinoiden salametsästyksen torjumiseksi. Hän on Transparency Internationalin Kenian osaston puheenjohtaja ja luonnonsuojelujärjestö WildlifeDirectin perustaja.
Richard Leakey on antropologian professori Stony Brookin yliopistossa New Yorkissa, jossa hän toimii perustamansa Turkana Basin Instituten johtajana. Instituutti toimii Keniassa ja edistää elämän historian, muinaisen ilmastonmuutoksen ja ihmisen alkuperän tutkimusta.
Richard Leakeyn luennoi 6. toukokuuta Helsingin yliopiston juhlasalissa aiheesta 50 years of African origins as both researcher and observer. Luento on Suomen Kulttuurirahaston XVI Yrjö Reenpää -luento. Luento on myös osa 20 vuotta täyttävää Biosynteesi-symposiosarjaa.
Suomen Kulttuurirahaston Yrjö Reenpää -luennot
Suomen Kulttuurirahasto perusti 40 vuotta täyttäessään vuonna 1979 luennon kunniaesimiehensä, professori Yrjö Reenpään Suomen tiede- ja taide-elämän hyväksi tekemän elämäntyön kunnioittamiseksi. Alun perin luennot olivat täysin Kulttuurirahaston järjestämiä, mutta vuoden 2008 jälkeen luennot muutettiin haettavaksi apurahaksi Yrjö Reenpään nimeä kantavan vierailun järjestämiseen. Tätä apurahaa voivat hakea kaikki yliopistojen laitokset.
Fysiologian professori ja kulttuurivaikuttaja Yrjö Reenpää (1894-1976) oli mukana Suomen Kulttuurirahaston perustamisvaiheissa ja toimi Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana 1937-1953, sen jälkeen rahaston hallintoneuvoston esimiehenä vuoteen 1968 asti, jolloin hänet nimitettiin Suomen Kulttuurirahaston kunniaesimieheksi.
Reenpää-luentoja on tähän mennessä järjestetty 15, Leakeyn luento on 16. Luentojen tarkoituksena on esitellä merkittävää tutkimusta ja rikastuttaa tiede- ja kulttuurikeskustelua. Luennoitsijat ovat alansa arvostetuimpia ulkomaisia tutkijoita. Luennoissa on alunperin ollut luonnontieteellinen painotus, mutta hakijatahoina voivat nykyisin olla kaikkien tieteenalojen laitokset. Luennot ovat kaikille avoimia.
Luennoitsijalle luovutetaan Wäinö Aaltosen suunnittelema Yrjö Reenpää -mitali.