Päijät-Hämeen vuoden 2021 apurahamyönnöt maakunnan tieteelle ja taiteelle
Tänä vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta Suomen Kulttuurirahaston 17. maakuntarahaston, Päijät-Hämeen rahaston perustamisesta. Sen perustamiskirja allekirjoitettiin Nastolassa 15.2.1971.
Ensimmäisen kerran Päijät-Hämeen rahaston hoitokunta pääsi valitsemaan apurahansaajia 45 hakemuksen joukosta kokouksessaan 30. joulukuuta 1971. Asiantuntijakuulemisten jälkeen hoitokunta päätti jakaa kaikkiaan 13 apurahaa, yhteissummaltaan 20 500 markkaa. Rahaston varallisuus ja toiminta on kehittynyt vuosien varrella, ja 2021 apurahoja myönnettiin nyt 50 kpl, yhteissummaltaan 490 000 euroa. Apurahoista 14 kpl myönnettiin tieteelle sekä taiteen ja kulttuurin aloille 36 kpl.
Maakunnan uusin kunta Iitti oli nyt ensimmäistä kertaa mukana Päijät-Hämeen rahaston apurahajaon piirissä. Apurahoja jaetaan Päijät-Hämeessä syntyneille tai maakunnassa toimiville henkilöille ja yhteisöille sekä Päijät-Hämeeseen liittyviin ja sitä kehittäviin hankkeisiin. Vuoden 2021 vuosijuhlapäivää vietetään 15.5. apurahansaajien julkistamisen ja juhlistamisen merkeissä ilman perinteistä juhlatilaisuutta. Kulttuurirahaston kaikkien maakuntarahastojen yhteinen vuosijuhla on virtuaalinen ja katsottavissa 26.5. klo 18 alkaen osoitteessa skr.fi/matkallasuomessa.
Hakemuksia rahasto sai tänä vuonna 255 kpl, yhteissummaltaan runsaat 4,2 miljoonaa euroa. Myönnetyistä apurahoista taiteelle ja kulttuurille kohdistui 295 500 euroa (60 %), ja tieteiden osuus oli 194 500 euroa (40 %). Taiteen alalla saivat säveltaiteet, kuvataiteet, näyttämötaiteet sekä kirjallisuus runsaimmin apurahoja. Tieteen puolella eniten myönnettiin apurahoja lääke- ja terveystieteiden sekä luonnontieteiden aloille. Hakemuksista hyväksyttiin 19,6 %. Myönnetyn apurahan keskisuuruus oli 9 800 euroa.
Maakunnallisesti merkittävien hankkeiden kärkihankeapurahana myönnettiin 25 000 euroa dosentti Leena Formalle ja työryhmälle käänteisen palvelusetelin tasa-arvo- ja laatuvaikutuksia käsittelevään tutkimukseen. Toinen kärkihankeapuraha, 20 000 euroa, myönnettiin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Mirva Myllyselle ja Mojo-tuotanto -työryhmälle musiikkiteatterirevyyn taiteelliseen toteuttamiseen.
Kokovuotisen 26 000 euron työskentelyapurahan saivat tänä vuonna lääket. lis. Perttu Kontunen liikkuvaa sairaalamallia käsittelevään väitöskirjatyöhön ja kasvatust. maisteri Mirva Poikola oppilaiden oikeutta saada oppimisen ja koulunkäynnin tukea inklusiivisissa kouluissa käsittelevään väitöskirjatyöhön.
Lisäksi rahasto myönsi useita pienempiä työskentelyapurahoja taiteen ja tieteen harjoittamiseen sekä kuluapurahoja kulttuurihankkeiden toteuttamiseen.