Nuorten ääni kuuluu musiikin välityksellä
Musiikin ammattilaiset Valtteri Lipasti ja Nina Erjossaari järjestävät biisipajoja nuorille antaakseen heille mahdollisuuden tulla kuulluiksi.
Teksti: Laura Iisalo
Kuvat: Robert Seger
Musiikki on läsnä kaikkien elämässä, ja sen avulla on kautta aikojen käsitelty tunteita, joita voi olla vaikea muuten ilmaista. Nina Erjossaari, taiteilijanimeltään Neiti Ö, ja Valtteri Lipasti ovat tehneet pitkän uran aiheen parissa. Erjossaari on lauluntekijä, dramaturgi, näyttelijä ja teatteriohjaaja, Lipasti lauluntekijä, laulaja, muusikko ja teatterisäveltäjä.
Kaksikko hyödyntää musiikkia paitsi omassa ilmaisussaan, myös työskennellessään nuorten parissa. Erjossaari on jo pitkään järjestänyt 12–18-vuotiaille nuorille biisileirejä Kaarinassa, Kuusiston saarella, ja vuonna 2014 hän pyysi Lipastin mukaan opettajaksi ja työparikseen.
– Leireillä nuoret saavat pohtia ihmisyyden perusasioita. Musiikki menee suoraan tunnekeskukseen ja se vaikuttaa heti. Nuoret on myös helppo saada mukaan musiikintekoon, sillä musiikki on heille tärkeää, Erjossaari sanoo.
Yhdessä työstetyt laulut kertovat nuorten tunteista, kokemuksista, havainnoista ja maailmasta – aiheista, jotka koskettavat yleensä kaikkia osallistujia. Kun sanoituksen kanssa päästään alkuun, Lipasti aloittaa sävellystyön, jota muokataan yhdessä paremmaksi. Lipastin mukaan laulujen parissa työskentely pakottaa olemaan läsnä ja auttaa löytämään vastauksia omiin pohdintoihin.
– Musiikin tekeminen viisastaa ja kasvattaa ihmistä, se vahvistaa itsetuntoa ja omaa minäkuvaa, hän toteaa.
Itsetutkiskelu auttaa ymmärtämään maailmaa
Lipasti ja Erjossaari haluavat työskennellä nimenomaan nuorten parissa, koska nuoret ovat heidän mukaansa niitä, jotka ovat vaarassa pudota yhteiskunnan kelkasta. He tukevat nuoria luomalla turvallisen tilanteen, jossa he voivat ilmaista itseään ja tunteitaan ilman pelkoa torjutuksi, leimatuksi tai kiusatuksi tulemisesta.
Leireillä on vuosittain ollut nuoria, jotka ovat tavalla tai toisella olleet tekemisissä lastensuojelun kanssa. Nuoret, jotka ovat jääneet vähälle aikuisten läsnäololle, rajoille ja rakkaudelle ovat Erjossaaren mukaan yleensä niitä, jotka loistavat biisileireillä ja -pajoissa.
”Ihmisen tehtävä on löytää se, mitä voi maailmaan antaa”, Valtteri Lipasti.
– Siitä tulee hyvä olo, kun rakkaus ja luottamus ovat läsnä, ja nuoret voivat sanoa mitä ajattelevat ja kokevat. Kuka minä olen ja millainen maailma on, ovat taiteen peruskysymyksiä. Itseä tutkitaan, jotta voi ymmärtää muita ihmisiä, maailmaa ja koko ihmiskuvaa, hän sanoo.
Kun Erjossaari ja Lipasti huomasivat, kuinka paljon hyvää biisileireillä syntyy, he halusivat viedä konseptin myös niille nuorille, jotka eivät välttämättä tule osallistuneeksi leirille.
Monivuotinen Biisipajoja lastensuojeluyksiköihin -hanke käynnistyi vuonna 2020 ja tavoitteena on julkaista nuorten kanssa tehtyjä biisejä ja toteuttaa niiden pohjalta tarinallinen konserttikokonaisuus. Tähän mennessä mukana on ollut kymmeniä nuoria Varsinais-Suomen lastensuojeluyksiköistä. Yksi heistä antoi Lipastille löytämänsä sydämenmuotoisen kiven.
– Se oli häneltä hieno palaute. Ihmisen tehtävä on löytää se, mitä voi maailmaan antaa, ja tässä se toteutuu. Se tuntuu tosi merkittävältä, hän sanoo.
Valtteri Lipasti sai 9 000 euron Taidetta kaikille -työskentelyapurahan Biisipajoja lastensuojelun yksiköihin -hankkeeseen. Nina Erjossaari on saanut Varsinais-Suomen maakuntarahastolta kuukauden työskentelyapurahan hankkeen käynnistämiseen vuonna 2020 ja työskentelyapurahan vuodeksi vuonna 2021.