Kulttuurin tukijoukot: Sataprosenttinen savolainen Kai Kaarniranta
Itä-Suomen yliopiston silmätautiopin professori ja Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Kai Kaarniranta johtaa silmänpohjan rappeuman tutkimusryhmää, yhtä maailman arvostetuimmista. Mieluisiin luottamustehtäviin kuuluu Pohjois-Savon rahaston puheenjohtajuus.
Kuinka päädyit lääkäriksi?
Muutaman mutkan kautta. Olin koulussa hyvä oppilas, mutta lukio ei kiinnostanut. Suoritin ammattikoulussa elektroniikka-asentajan tutkinnon. Tosin sitä työtä en ole tehnyt, sillä sotilasura alkoi kiinnostaa. Kadettikouluun päästäkseni menin iltalukioon. Päivällä tein maataloustöitä, iltaisin kiersin tiskijukkana Savonlinnan seudun tanssiravintoloita.
Armeijan jälkeen pääsin opiskelemaan luonnontieteitä Joensuuhun. Opiskelutovereiden innostamana aloitin lääketieteen opinnot Kuopiossa. Valmistuin Kuopion yliopiston tutkijakoulusta sekä lääkäriksi että bioteknologian maisteriksi vuonna 2000 ja tohtoriksi 2002.
Miten Kulttuurirahasto on vaikuttanut elämääsi?
Ensimmäisen apurahani sain Pohjois-Savon rahastolta vuonna 1998. Se oli opiskelijalle tärkeä kannustin. Rahasto myönsi apurahan myös väitöstutkimukseeni. Monet tutkimusryhmäni jäsenet ovat saaneet rahastolta vuosien varrella apurahoja väitöskirjatyöhön.
Pohjois-Savon rahasto kuuluu alueen merkittävimpiin tieteen ja taiteen tukijoihin. Puheenjohtajana olen oppinut ymmärtämään yhteiskuntaa uudella tavalla.
Mitä kansainväliset luottamustehtävät antavat tai ottavat?
Olen onnekas, kun pääsen edustamaan maailmalla Itä-Suomen yliopistoa ja Suomea. Yhteistyö on avartanut ajatteluani ja avannut uuden ystäväpiirin kautta maailman. Pysyn ammatissani ajan tasalla, ja pääsen seuraamaan myös alallamme käytävää kilpailua.
Olen muun muassa johtanut Euroopan silmätutkimusyhdistystä, ja olen nyt ensimmäisenä suomalaisena yhdistyksen Acta Ophthalmologica -lehden päätoimittaja. Lehti täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on yksi näkyvimmistä silmätautialan julkaisusarjoista.
Työ vie aikaa, sillä toimitukseen tulee vuosittain lähes 3 000 käsikirjoitusta päätoimittajan arvioitavaksi. Luen niitä joka ilta 1–2 tuntia. Teen karkean linjanvedon, lopulliseen arviointiin etsin asiantuntemuksen maailmalta.
Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.