Empatiavaltuusto

Uutinen
6.2.2025

Kymenlaakson rahaston hanke kehittää empatiaa tutkivia sekä empatiaa kasvattavia menetelmiä taiteellisia toimintatapoja hyödyntämällä.

Taustalla sininen taivas, etualalla harmaalla sanoja

Tavoitteena maakunnallisen yhtenäisyyden ja yhteishengen lisääminen

Kymenlaakson liiton mukaan Kymenlaakso on ”Suomen välittävin maakunta”. Voisiko Kymenlaakso olla myös Suomen empaattisin maakunta, missä päätöksenteko rakentuu empatiaan ja yhteistyöhön? Näin kysyy Kymenlaakson rahaston kulttuurihankkeen toteuttaja empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala. “Empatialla on tieteellisesti todistettu voima auttaa meitä ymmärtämään toisiamme ja toistemme kokemuksia, näkemyksiä, arvoja sekä tarpeita.” Tuomala tähdentää.

Empatiaa tutkivia sekä empatiaa kasvattavia menetelmiä kehittävässä hankkeessa hyödynnetään taiteellisia toimintatapoja. Työskentely on osallistavaa ja muotoutuu hankkeen edetessä. Hankkeen päätavoitteena on lisätä maakunnallista yhtenäisyyttä ja yhteishenkeä. ”Toivomme, että hankkeen myötä maakuntaan jää eri tahoille levitettäväksi menetelmiä, jotka edistävät empaattisia toimintatapoja”, kertoo rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Tiina Kirvesniemi.

Päättäjät kutsutaan Empatiavaltuustoon

Useampivuotinen hanke käynnistyy tammikuussa 2025 kunnallisen päätöksenteon rakenteissa perustamalla Empatiavaltuuston. Empatiavaltuusto kutsuu kaikkien Kymenlaakson kuntien nykyiset ja tulevat päättäjät pohtimaan yhdessä empatian roolia ja tarvetta Kymenlaaksossa, kunnallisessa päätöksenteossa, sekä keskustelu- ja yhteistyö kulttuurissa.

Empatiavaltuusto pyrkii vastaamaan tarpeeseen kehittämällä relevantteja empatiaa ja yhteistyötä edistäviä toimintatapoja ja menetelmiä. Empatiavaltuuston jäseniksi kutsutaan edustajia kaupungin- ja kunnanvaltuutetuista, nuorisovaltuutetuista sekä virkahenkilöistä. He toimivat hankkeen neuvonantajina sekä ensimmäisenä kohderyhmänä.

Kirvesniemi pohtii, ”voisiko päätöksenteko ja sen myötä syntyvät päätökset olla laadukkaampia, aikaa kestävämpiä ja asioita paremmin eteenpäin vieviä, kun ne rakentuvat empatialle ja yhteistyölle. Vastakkainasettelun aika on ohi, sanoi joku poliitikko, mutta pitäisikö politiikan todellisuus muuttua juhlapuheista todellisuudeksi?”

Jatkossa empatiaa edistävä toiminta voi laajentua valtuustoista uusiin kohteisiin ja yhteyksiin ympäri maakuntaa.

Toteuttajana maailman ensimmäinen empatiataiteilija

Hankkeen toteuttaja Enni-Kukka Tuomala on Kotkasta kotoisin, Lontoossa asuva ja kansainvälisesti työskentelevä maailman ensimmäinen empatiataiteilija. Tuomalan monitaiteellinen työskentely keskittyy empatian, vallan, tilan ja järjestelmien välisten suhteiden tutkimiseen. Hän on mm. tutkinut länsimaisen demokratian ja vaalijärjestelmien tilannetta sekä empatian roolia poliittisessa kulttuurissa Vaalitaiteilijana dokumentoiden viimeaikaisia vaaleja Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja työskennellyt taiteilijana Suomen eduskunnassa, missä hän loi sarjan taideteoksia ja kokoelman empatiatyökaluja politiikkaan yhteistyössä kansanedustajien kanssa.

“Nyt jos koskaan meidän pitää löytää uusia keinoja kuunnella ja ymmärtää toisiamme. On suuri ilo ja kunnia toteuttaa Kymenlaakson rahaston hoitokunnan visiota empaattisemmasta Kymenlaaksosta, maakunnassa, josta olen kotoisin. On merkityksellistä, että työmme alkaa tuomalla empatiaa päätöksenteon rakenteisiin. Tarvitsemme yhteistyötä ratkoaksemme yhä suurempia ja monimutkaisempia tulevaisuuden haasteita. Vain empatian avulla voimme yhdessä muuttaa maailman.”

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset