Duo Lampela-Kuosmanen on vienyt rauhoittavaa iloa ja koskettavaa kauneutta maan kaikkiin saattohoitokoteihin.

Musiikin voimaa käytetään lääketieteellisen hoidon rinnalla sekä kuntoutuksessa että saattohoidossa. Musiikin kuuntelu aktivoi aivoja, herättää tunteita ja muistoja. Se vireyttää ja rentouttaa, lisää luovuutta ja kohentaa mielialaa. Musiikki voi lievittää ahdistusta ja kroonista kipua. Psykiatrian erikoislääkäri Ilkka Vartiovaaran mukaan musiikki on myös tehokas stressinhallintakeino, sillä se lisää tietoisuutta minuudestamme.

Diplomisellisti Ulla Lampela näki musiikin myönteisen vaikutuksen kroonikoiden ja vanhusten elämänlaatuun osallistuessaan Helsingin seurakuntayhtymän järjestämään Musiikkia sairaalaan -vapaaehtoistyöhön. Musiikki tuottaa iloa ja tavoittaa jopa vaikeasti dementoituneen potilaan.

- Kokemuksistani sain ajatuksen omasta klassisen musiikin konserttisarjasta. Pyysin kumppaniksi pianisti Hanna Kuosmasen. Hän lähti innokkaasti hankkeeseen mukaan.

Apurahat kahteen konserttisarjaan
 

Duo sai Suomen Kulttuurirahastolta 5.000 euron apurahan konserttisarjan toteuttamiseen pääkaupunkiseudun sairaaloissa ja palvelutaloissa keväällä 2010. Yksi konserteista pidettiin Terhokodissa Helsingissä. Sen jälkeen sairaalapastori Virpi Sipola ehdotti Lampelalle ja Kuosmaselle konsertoimista muissakin saattohoitokodeissa.

Toinen, 16 konsertin sarja toteutui viime vuonna Kulttuurirahaston 10.000 euron apurahan turvin pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereen, Turun ja Hämeenlinnan saattohoitokodeissa.

- Sekä potilaat että heidän hoitajansa ottivat soittomme kiitollisina vastaan. Ilo näkyi kuulijoiden kasvoista. Meitä odotettiin, ja meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi uudelleen. Vierailun merkitystä kuvaa esimerkiksi se, että eräs saattohoitokodin naispotilas halusi käydä kampaajalla ennen konserttia.

Klassinen musiikki rauhoittaa.

- Näimme soittaessamme, miten Lewyn kappale -tautia sairastavan potilaan lihasjännitys laukesi. Kaunialan sairaalassa vanha herra piti meille kiitospuheen ja  toivoi hoitokoteihin lisää klassisen musiikin konsertteja potilaiden iloksi.

Musiikissa sävelet vaikuttavat mieleen, rytmi ja äänen värähtelyt koko kehoon. Lampela muistuttaa, että tärkeää on myös soittotapahtuman näkeminen, muusikoiden ja yleisön kohtaaminen. Saattohoitokotien potilaat eivät enää jaksa lähteä konserttitaloihin. Lampelan ja Kuosmasen konsertti kesti puoli tuntia. Yleisö istui aulassa heidän ympärillään. Käytävien ja potilashuoneiden ovet avattiin konsertin ajaksi, jotta vuodepotilaatkin saivat nauttia elävästä musiikista.

Lohduttavia sävelkulkuja

- Valitsimme ohjelmistoon kaunista, elämänmyönteistä klassista musiikkia. Keväällä 2010 soitimme Beethovenia ja Mendelssohnia. Viime vuonna esitimme Franz Schubertin Arpeggione-sonaatin ja Arvo Pärtin kuulaan sävellyksen Spiegel im Spiegel. Kuoleman läheisyydessä ne henkivät ylimaallista kauneutta ja valoisaa mielenrauhaa, ikuista hyvää. Schubert on lempisäveltäjämme, koskettavan kauneuden mestari. Kerroimme yleisölle hänen elämästään, jota varjostivat sairaudet. Schubert kuoli vain 31-vuotiaana. Tämä taustoitus toi ehkä syvyyttä konsertin kuunteluun, Lampela sanoo.

A-mollisonaatti Arpeggione (D. 821, säv. 1824) etenee tunnelmasta toiseen, räiskyy elämänriemua ja muuttuu välillä uhkaavaksi, mutta päättyy mielenrauhaan.

Arvo Pärt sävelsi meditatiivisen teoksensa Spiegel im Spiegel (Peegel peeglis, Peili peilissä) vuonna 1978 ja omisti sen venäläiselle viulistille ja kapellimestarille Vladimir Spivakoville.

- Koen Pärtin sävellyksen heijastavan valoa kuoleman takaa. Se lohduttaa: ei ole mitään pelättävää.

Antaessaan saa

Ulla Lampela kuuluu Tempera-kvartetin perustajajäseniin. Hän esiintyy myös KAAÅS-triossa pianisti Tiina Karakorven ja viulisti Annemarie Åströmin kanssa. Lampela toimii Kamarimusiikkia Kauhavalla -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja sellonsoitonopettajana Itä-Helsingin Musiikkiopistossa. Hän soittaa Suomen Kulttuurirahaston arvosoitinta, Claude Pierrayn vuonna 1714 Pariisissa rakentamaa selloa.

- Sen kirkas ja ihanan lämmin ääni täyttää isonkin salin ja on saanut paljon kiitosta konserteissa. Pidän sellossa pehmeitä kieliä ja soitan kevyesti, lämpimästi.

Pianisti Hanna Kuosmanen on nyt äitiyslomalla ja asuu Lontoossa. Ulla Lampela haluaa jatkaa musiikin voiman jakamista uusille kuulijoille.

- Olen oppinut arvostamaan elämää. Tunnen itse saavani lahjan aina, kun voin  tehdä soitollani hyvää muille. Konsertoin Hannan kanssa viime vuonna kahdesti mielenterveystyötä tekevän Alvi ry:n asiakkaille ja heidän läheisilleen. Nyt suunnittelen konserttisarjaa mielenterveyskuntoutujille.

 

Teksti: Mariitta Hämäläinen

Dipl. sellisti, mus. maisteri Ulla Lampela ja dipl. pianisti, mus. maisteri Hanna Kuosmanen saivat 27.2.2011 Kulttuurirahastolta 10 000 euron apurahan F.W. Palmroosin nimikkoapurahana konserttisarjan toteuttamiseen sairaaloissa, palvelutaloissa ja saattohoitokodeissa.