Takaisin artikkelilistaukseen
Uudenmaan rahasto
Uudenmaan taiteeseen ja erilaisiin tapahtumiin yli miljoona euroa
12.5.2017

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto jakoi apurahoina yli 1 100 000 euroa vuosijuhlassaan Porvoon Taidetehtaalla 12.5.2017. Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlalle myönnettiin 15 000 euron palkinto ”monimielisten väärinkäsitysten jokapäiväisestä sarjanaurusta”.

Kärkihankeapurahana myönnettiin 40 000 euroa Lapinlahden Lähteen Tukiyhdistys ry:lle Iso-Britanniassa kehitetyn Open Cinema -konseptin mukaisen elokuvateatterin perustamiseen Lapinlahden Lähteelle. Elokuvaklubi on tarkoitettu kodittomille, syrjäytyneille ja muutoin haavoittuvassa asemassa oleville. Klubissa katsotaan elokuvia ja dokumentteja, keskustellaan niistä ja myös tehdään niitä itse elokuva-ammattilaisten kanssa. Tavoitteena on aktivoida, inspiroida, kehittää osallistujien taitoja ja itsetuntoa sekä antaa kulttuurikokemuksia myös niille, joilla ei muuten olisi tätä mahdollisuutta. Iso-Britanniassa Open Cinema -elokuvaklubeihin osallistuvien itsetunto, luovuus, hyvinvointi, perhe- ja ystävyyssuhteet sekä koulutukseen ja työhön hakeutuminen ovat vahvistuneet. Tavoitteena on pidemmällä tähtäimellä luoda Suomeen yhteisöllisten Open Cinema -elokuvateattereiden kansallinen verkosto.

Koko Jazzin Kannatusyhdistys ry sai 36 000 euroa Jazz meets Dance/Circus/Theater-hankkeen osadokumentointiin. Viikoittain vaihtuva jazzyhtye ja nykysirkuksen, - teatterin ja -tanssin ryhmä rakentavat yhteisen teoksen, jossa improvisaatio ja rytmitys nousevat vahvoiksi työvälineiksi taidemuotojen kohtaamisessa. Jokaiseen esityskokonaisuuteen luodaan uniikkia, hologrammeihin pohjautuvaa 3D-videotaidetta. Dokumenttisarja tuo esille suomalaisen jazz-, video- ja esitystaiteen parhaat tekijät. Musiikin maisteri, pianotaiteilija Maria Suokas ja työryhmä saivat 24 000 euron apurahan monitaiteellisen melodraamaesityksen valmistamiseen Leevi Madetojan oopperasta Juha.  Melodraamaprojektin tavoitteena on tuoda Madetojan Juhan hienous esiin ketterällä ja moniin kokeellisiinkin suuntiin taipuvalla melodraamaformaatilla. Työryhmä haluaa osoittaa, miten raskaan ja kalliin koneiston vaativasta teoksesta voi luovalla asenteella muokata kevyen, mutta taiteellisesti korkeatasoisen version, joka taipuu esitettäväksi helposti lähestyttävissä paikoissa. Toimittaja Erkka Mykkäselle ja Ei naurata -työryhmälle myönnettiin 24 000 euroa stand up -koomikkoja käsittelevän piendokumenttisarjan tekemiseen.

Uudenmaan rahaston apurahan avulla järjestetään useita tapahtumia ja festivaaleja, mm. ensimmäinen  Hvitträsk Chamber Music Festival vuonna 2018, Tuusulanjärvi-ilmiötä juhlistava tapahtumaviikonloppu Järvenpäässä, Porvoon Åfest -sarjakuvafestivaali, Call out Jam -katutanssijamit, lasten ja nuorten ILMIfestivaali, UrbanApa-festivaali, Nurmijärven Kivi-juhlat, Etno-Espa-nykykansanmusiikkitapahtuma, Porvoo Jazz Festival, pohjoismainen LHBTIQ-kuorofestivaali, Syksy Soi! -festivaali Nurmijärvellä ja ulkoilmaelokuvatapahtuma Kivinokan uimarannalla.

Apurahan sai 123 henkilöä, työryhmää tai yhteisöä. Hakemuksia tuli 2032 kappaletta (v. 2016 hakemuksia tuli 1872), niiden yhteissumma oli liki 28 miljoonaa euroa (v. 2016 yhteissumma oli 24 milj.). Hakemusten läpimenoprosentti oli 6,2 (v. 2016 läpimenoprosentti oli 6,3). Apurahojen keskisuuruus kasvoi 8 800 euroon (v. 2016 keskisuuruus oli 7 600 euroa). Apurahansaajista 25 % edusti kuvataiteita, 20 % säveltaiteita ja 16 % näyttämötaiteita. Arkkitehtuurin, elokuva- ja valokuvataiteen, kirjallisuuden, muotoilun, lastenkulttuurin sekä kotiseututyön edustajia oli 2–10 % apurahansaajista. Puolivuotisen tai sitä suuremman työskentelyapurahan sai 30 henkilöä.

Vuosijuhla Porvoon Taidetehtaalla

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toivotti kutsuvieraat tervetulleiksi. Vuosijuhlassa esiintyi monipuolisesti Uudenmaan rahaston aiempien vuosien apurahansaajia. Porvoolainen nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen ihastutti yleisöä varjoteatteriesityksellään Joutsenen siipi. Muusikko Kiureli Sammallahti ja maahanmuuttajista koostuva Avara-yhtye esittivät rytmimusiikkia Iranista, Kurdistanista ja Punjabista. Näyttelijä, hankekoordinaattori Niina Sillanpää Red Nose Companystä esitteli Uudenmaan rahaston turvapaikanhakijoille suunnatun kulttuurihankkeen. Teho Duon kansanmusiikin palkitut viuluvirtuoosit Esko Järvelä ja Tero Hyväluoma panivat viululla koreasti. Porvoolainen tanssitaiteilija Panu Varstala pyöräili lavalle Trash Heroes -polkupyörällään ja esitteli tanssi-siivoushankettaan. Myös juhlayleisö pääsi tanssimaan Varstalan ohjaamana Tanssin vuoden koreografian. Uudenmaan rahaston puheenjohtaja Juha Ilonen johdatteli juhlayleisön rahaston apurahoihin ja jakoi palkinnon ja Kärkihankeapurahan yhdessä rahaston asiamies Leena Tammivuoren kanssa.  

Uudenmaan rahasto on yksi Suomen Kulttuurirahaston 17 maakuntarahastosta. Se tukee taidetta, kulttuuria ja kotiseututyötä Uudellamaalla.

 

Lisätiedot:

Uudenmaan rahaston asiamies Leena Tammivuori, etunimi.sukunimi@skr.fi

 

Uudenmaan rahaston nettisivut

Myönnetyt apurahat

 

Uudenmaan rahaston vuosijuhlassa nähtiin nukketeatteritaitelija Anne Lihavaisen varjoteatteriesitys Joutsenen siipi. (Kuva: Heikki Tuuli)

 

Vuosijuhlapuhe 12.5.2017, Juha Ilonen

Uudenmaan rahaston palkinto Pertti Jarlalle