Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Pirkanmaan rahastolta 84 apurahaa ja palkinto Marjo-Riitta Saloniemelle
11.5.2018

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi 11.5.2018 vuosijuhlassaan Tampere-talossa yhteensä 1 244 000 euroa.

Tänä vuonna rahasto halusi tukea tavanomaista selvästi suuremmalla apurahalla monitieteistä tutkimushanketta. Hakemusten perusteella apurahan saajaksi valittiin Ph.D. Jari Hietasen ja työryhmän robottien ja ihmisten välistä vuorovaikutusta käsittelevä hanke, jolle myönnettiin 130 000 euroa.

Kärkihankeapurahat myönnettiin tänä vuonna kahdelle kulttuurihankkeelle. Livelaboratorio Tampere Oy sai 40 000 euroa musiikkitalo G Livelab Tampereen ohjelmatoiminnan käynnistämiseen ja taiteilijapalkkioihin ja Sanataideyhdistys Yöstäjä ry 45 000 euroa Kirjalitta kiertueella -lastenkirjallisuustapahtuman järjestämiseen.

Pirkanmaan rahaston nimikkorahastoista merkittävä osa ohjaa apurahoja lääketieteen eri aloille. Muilla tieteen apurahoilla tuetaan tänä vuonna esimerkiksi sosiaalista mediaa ja lapsuutta sekä länsimaisen mieskuvan rakentumista käsittelevää tutkimusta.

Taiteelliseen työskentelyyn myönnettiin kuusi kokovuotista apurahaa. Ne saivat kirjailija Siiri Enoranta, teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK Katja Kähkönen, säveltäjä Minna Leinonen, elokuva- ja teatteriohjaaja Kirsi Marie Liimatainen, tanssitaiteilija Ville Oinonen ja lasinpuhaltaja Johannes Rantasalo. Taiteen apurahoja myönnettiin myös esimerkiksi musiikki-, tanssi- ja sirkusopintoihin, Oriveden seudun kansallispuvun tarkistamiseen sekä erilaisten tapahtumien ja festivaalien järjestämiseen.

Syöpälasten hyvinvoinnin edistämiseen ja syöpätutkimukseen osoitettuja Eeva ja Jouko Järvisen nimikkoapurahoja jaettiin tänä vuonna yhteensä 56 000 euroa. 

– Rahastomme tavoitteena on tieteen ja kulttuurin edistäminen. Me pystymme parhaiten vastaamaan tähän etsimällä uutta avaavaa, uudenlaisia yhdistelmiä synnyttävää, mutta samalla korkealaatuisia hakemuksia kulttuurin, taiteen ja tieteen alalta. Yksi lempisanontani on ”täytyy tehdä niin hyvää, että hirvittää, mikään muu ei riitä huomenna”. Te olette tehneet hakemuksia, jotka täyttävät tämän tavoitteen, sanoi hoitokunnan puheenjohtaja Esa Halme apurahansaajille vuosijuhlassa.

Palkinto näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemelle


Kuva: Harri Hinkka

Vuoden 2018 palkinto myönnettiin maailmankuvan avartamisesta, historiantajun rikastamisesta Museokeskus Vapriikin näyttelypäällikkö, fil. maisteri Marjo-Riitta Saloniemelle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Pirkanmaan rahaston hoitokunta palkitsi Marjo-Riitta Saloniemen hänen laaja-alaisesta työstään maailman kulttuureita esittelevien näyttelyiden järjestäjänä ja vastuuhenkilönä sekä aktiivisena museotoiminnan suunnannäyttäjänä. Saloniemen vastuulla Museokeskus Vapriikissa on usein ollut näyttelytoiminnan koko prosessi ensikosketuksesta maailman museoiden kanssa aina näyttelyesineiden valintaan, näyttelyn suunnitteluun ja julkaisujen tekoon. Kaikessa työssään Saloniemi on toiminut samalla pieteetillä ja korkealla vaatimustasolla. Sen tuloksena yleisö on saanut nauttia tietopohjaltaan laajoista, esteettisesti ja näyttelyteknisesti harkituista ja korkeatasoista näyttelyistä, jotka ovat herättäneet suurta huomiota Suomessa ja maailmalla ja avartaneet yleisöjen maailmankuvaa.

Ruovedellä syntynyt Saloniemi on toiminut Vapriikissa museoamanuenssina 1990–2007, museonjohtajana 2013–2016 ja näyttelypäällikkönä vuodesta 2007. Hän on tuonut Vapriikkiin muiden muassa näyttelyt Kielletty kaupunki – elämää Kiinan keisarien hovissa, Jääkauden jättiläiset, Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla, Terrakotta-armeija ja Kiinan aarteet, Tiibet, Fabergén aika ja Samuraiden aika.

Hän on yksin tai yhdessä muiden kanssa toimittanut parikymmentä näyttelyitä tai muuta historiaa käsittelevää tieteellistä julkaisua.

Saloniemi on myös toiminut Unescon alaisen Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) jäsenenä 2004–2009 ja presidenttinä 2010–2016.

Apurahoista tilastojen valossa

Tieteen aloille palkinto mukaan lukien myönnettiin 37 apurahaa (yhteensä 717 500 euroa), taiteen aloille 44 apurahaa (502 500 euroa) ja opintoihin 4 apurahaa (24 000 euroa). 

Kokovuotisia, vähintään yhdeksän kuukauden työskentelyyn tarkoitettuja apurahoja myönnettiin 24 ja vähintään puolivuotisia 15 kappaletta. Suurin osa hakijoista ja apurahansaajista on tamperelaisia, mutta kaikkiaan 13 pirkanmaalaiseen kuntaan myönnettiin ainakin yksi apuraha.

Pirkanmaan Kulttuurirahastoon saapui tänä vuonna 1 008 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 20 708 056 euroa. Viime vuonna hakemusmäärä oli 1 046 kappaletta ja hakusumma 18 128 601 euroa.

Kuvataiteilija Heta Laitakarin näyttely Talvipuutarhassa


Heta Laitakari näyttelynsä avajaisissa. Kuva: Harri Hinkka

Vuosijuhlan yhteydessä Tampere-talon Talvipuutarhassa avattiin kuvataiteilija Heta Laitakarin näyttely. Näyttelyn avasi kirjailija Juha Siro, ja se on avoinna yleisölle 12.–22.5.2018 ja 24.–27.5.2018 Tampere-talon aukioloaikoina.

Vuosijuhlassa tilaustanssiteos, lasten ja nuorten teatteria ja kuorolaulua

Vuosijuhlan aloitti Tanssiteatteri MD:n esittämä katkelma Pirkanmaan rahaston tilausteoksesta Kenttä. Teos käsittelee sisällissodan muistoa nykynaisen näkökulmasta, ja sen koreografian on tehnyt Susanna Leinonen. Teoksen ensi-ilta on 26.10.2018. Kangasalan Pikkuteatteri esitti katkelman Astrid Lindgrenin saturomaaniin perustuvasta näytelmästä Veljeni Leijonamieli. Näytelmän ovat ohjanneet Mika Eerola ja Sari Anttila, ja sen ensi-ilta on 13.6.2018. Händel-kuoro, johtajanaan Debra Gomez-Tapio esitti juhlassa Randall Thompsonin Alleluian.


Kangasalan Pikkuteatteri Pirkanmaan rahaston vuosijuhlassa 11.5.2018. Kuva: Harri Hinkka

Juhlapuheen vuosijuhlassa piti historian professori Pirjo Markkola otsikolla Sorsapuiston vuosisadat. Hän kuvasi juhlapuheessaan sitä, miten Sorsapuisto on 200 vuodessa muuttunut syrjäisistä Hatanpään kartanon torpparien viljelemistä vainioista ja sisällissodan näyttämöstä nykyiseksi tieteen, taiteen ja kulttuurin tekemisen paikaksi keskellä kaupunkia.

Tanssiteatteri MD esitti vuosijuhlassa katkelman Pirkanmaan rahaston tilausteoksesta Kenttä.
Kuva: Harri Hinkka

 

Tervetuliaissanat 11.5.2018, Esa Halme

Vuosijuhlapuhe 11.5.2018, Pirjo Markkola

Kiitospuhe 11.5.2018, Marketta Vaismaa

Talvipuutarhan näyttelyn avajaispuhe 11.5.2018, Juha Siro