Pohjois Pohjanmaan Kulttuurirahaston Pohjavirtahankkeen kolmanneksi viimeinen teos on valokuvataiteilija Meeri Koutaniemen teos Kyliltä kuultua. Se kuvaa kuusamolaisten suhdetta kotiseutuunsa.

Kuusamolaissyntyiset valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi ja toimittaja Reetta Räty haastattelivat Kyliltä kuultua -teoskokonaisuuteen eri-ikäisiä kuusamolaisia. Vuoden aikana toteutettu projekti perustuu henkilöhaastatteluille ja montaasikuville kuusamolaisista heidän omassa elinympäristössään. Teoskokonaisuus sisältää haastatteluja ja kuvia esittelevän julkaisun, joka on toteutettu yhteistyössä Koillissanomien ja muiden alueen yritysten kanssa sekä julkisen taideteoksen. Kuusamon torille sijoittuva kahdeksan valokuvan sarja yhdistää Koutaniemen haastattelujen yhteydessä ottamia potretteja hänen vanhempiensa, Paula ja Seppo Koutaniemen, arkistoista valittuihin luontokuviin. Taidekuvat on toteutettu teräslevyille hyödyntäen yhteistyökumppanina toimineen Cajo Technologies Oy:n lasertulostustekniikkaa.

Valokuvausprojekti Kyliltä kuultua - kahdeksan vuodenaikaa kertoo kuusamolaisten suhteesta kotiseutuunsa, kanssaihmisiin ja luontoon. Projektissa dokumentoidaan kuusamolaisten muistoista sodasta, evakoista, työstä, hiljaisuudesta, rakkaudesta, toiveista, arjesta maaseudulla ja hetkistä luonnossa.

“Toivomme, että teos tuo katsojille heijastuspintaa omaan kokemukseen kuusamolaisuudesta. Teos on dialogi kuusamolaisten ja Kuusamon hengen välillä. Projekti perustuu tahdolle dokumentoida tarinoita vanhalta sukupolvelta ja tallentaa muistoja muiden paikallisten kuultavaksi. Toivon kuvien ja tarinoiden kannustavan kuusamolaisia kokemaan onnea ja ylpeyttä kotiseudustaan ja sen luonnosta” avaa Meeri Koutaniemi teoksen lähtökohtia.

Reetta Räty kertoo, että kuusamolaiset puhuvat luonnosta, koskista, jokivarresta ja neidonkengistä suurella rakkaudella. ”Näin ihanata paikkaa ei ole missään muualla”, sanoo yksi haastateltavista, Olavi Jäkäläniemi, oman kotinsa rannassa, Kitkalla. Toinen haastateltava, Marju Visakova, kokee, että luonnon keskellä löytää uuden ulottuvuuden koko elämälle. Pitkä pimeä vuodenaikakin on luonteva osa elämää kotikylällä Kuoliolla: ”Se kuuluu minun elämään se pimeys. Minä nautin siitä. Ohtalamppu päähän ja menoks!”

Valokuvataiteilija Meeri Koutaniemen t eos Kyliltä kuultua julkistetaan Kuusamon torilla 11.9 klo 14.00, kaikille avoimessa, ohjelmallisessa julkistusjuhlassa osana Nature Photo tapahtumaa.

Pohjavirran teokset ovat lahja Suomen Kulttuurirahaston PohjoisPohjanmaan rahastolta sen oman toimintaalueen asukkaille. Vuosina 2014-2015 toteutettu Pohjavirta-hanke juhlisti vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston 75vuotista toimintaa ja vuonna 2015 PohjoisPohjanmaan rahaston 40-vuotista taidelahjoitusten perinnettä. Kahdeksanosainen teoskokonaisuus valmistuu vuosien 2014-2015
aikana.

Teokset sijaitsevat Kuusamossa, Taivalkoskella, Pudasjärvellä. Oulussa, Raahessa, Ylivieskassa Pylvään kylällä, Haapavedellä ja Siikalatvan Mankilan kylällä. Hankkeeseen etsittiin alueen ominaisvireeseen, kuten tarinoihin ja ilmiöihin tarttuvia nykytaiteen teoksia. Valitut teokset kertovat niin historiasta ja elinkeinoista kuin kuhertelusta ja kovista kohtaloistakin, luonnon merkitystä unohtamatta. Kokonaisuuden ovat kuratoineet aluetaidemuseotutkija Janne Kauppinen, taiteilijat Antti Tenetz ja Petri Sirviö sekä taidekirjoittaja Mike Watson.

Pohjavirta-hankkeen sivut