Koronaviruspandemia vaikuttaa monin tavoin apurahansaajien elämään, siksi Kulttuurirahasto joustaa tavallistakin enemmän. Katso täältä koronan aiheuttamat muutokset apurahaohjeisiin.

Tältä sivulta löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Tekniset kysymykset

Jos verkkopalvelu ei aukea Internet Explorerin versiolla 10 tai vanhemmalla.

Apurahanhakijan verkkopalvelu käyttää TLS 1.1 tai TLS 1.2 suojattua yhteyttä. Voit muuttaa Internet Explorerin suojatun yhteyden asetuksia klikkaamalla Asetukset (hammasrattaan kuva oikeassa yläreunassa) -> Internet asetukset -> Lisäasetukset välilehti -> Laita kohdassa Suojaus rasti ruutuun ”Käytä TLS 1.1 protokollaa” ja / tai ”käytä TLS 1.2 protokollaa

Ohjekuva, tekniset kysymykset

Jos verkkopalvelu ei aukea jollain muulla selaimella.

Kaikki vanhat selaimet eivät tue TLS 1.1 tai 1.2 protokollia. Tässä tapauksessa selain pitäisi päivittää tai asentaa jokin uudempi selain. Tällä sivulla olevasta taulukosta voit etsiä oman selaimesi ja tarkistaa onko siinä TLS 1.1/1.2 tukea.

Miten rekisteröityminen hakijan verkkopalveluun tapahtuu?

Verkkopalveluun kirjaudutaan ensisijaisesti pankkitunnuksilla. Jos sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit rekisteröidä itsellesi oman käyttäjätunnuksen ja salasanan painamalla linkkiä Luo uusi käyttäjätunnus.
Kun olet luonut itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan, pääset jatkossa oman hakemuksesi tietoihin antamalla nämä kohdassa Sisäänkirjautuminen. Hakemukset ovat käyttäjätunnuskohtaisia, joten halutessasi muokata olemassa olevaa hakemusta, järjestelmään on kirjauduttava samoilla tunnuksilla millä hakemus on luotu.

Olen unohtanut käyttäjätunnukseni ja/tai salasanani. Mitä nyt teen?

Voit tilata tunnuksen tai uuden salasanan unohtuneen tilalle kohdasta Salasana tai tunnus hukassa? Uusi salasana ja käyttäjätunnuksesi lähetetään sinulle sähköpostitse. Kun tilaat uuden salasanan, vanha salasana ei enää ole voimassa.

Jos salasanaviesti ei saavu sähköpostiisi muutamassa minuutissa, tarkista että se ei ole ohjautunut mahdolliseen roskapostikansioon.

Jos tilaat salasanan useampaan kertaan, vain viimeisin saapunut salasana on voimassa.

En saa liitettyä liitetiedostoa

Liitetiedoston lisäys tapahtuu seuraavasti
1. Valitse liitettävä tiedosto toiminnolla Valitse
2. Kun tiedosto on valittu, paina Lisää
3. Odota kunnes liitetiedosto on kokonaan ladattu

Liitetiedoston nimessä ei saa olla pilkkuja tai muita erikoismerkkejä.

Miten saan skannattua paperiset liitteet sähköiseen järjestelmään?

Skannaa kuva koneellesi tiedostoksi esim. PDF- tai JPG-muodossa. Valitse tarpeeksi alhainen resoluutio, jotta kuva pysyy alle 3 Mt kokoisena. Liitä tiedosto omista tiedostoistasi järjestelmään.

Kuvatiedostoni on liian suuri

Yhden liitetiedoston maksimikoko on 3 Mt.
Voit yrittää pienentää kuvan kokoa seuraaviin keinoin
1. Valitse tiedostomuoto joka vie vähemmän tilaa, esim. PDF tai JPEG
2. Pienennä kuvan resoluutiota
3. Pienennä kuvan värisyvyyttä

Kuvien ei tarvitse olla tarkkuudeltaan painokelpoisia, sillä arvioijat tutustuvat niihin sähköisesti näytöllä. Sopiva koko on esimerkiksi 1024 x 768.

Teksti on liian pientä

Työsuunnitelma tai muu hakemuksen tieto saattaa tulostua liian pienellä tekstikoolla, jos sille tulosteessa varattu tila ei riitä. Näin voi käydä helposti esimerkiksi silloin jos teksti sisältää paljon lyhyitä tai tyhjiä rivejä.

Järjestelmä pienentää silloin tekstiä niin että koko sisältö mahtuu tulosteeseen, ja lopulta teksti voi olla niin pientä, että sitä on vaikea lukea paperilta. Tiivistä tekstiä poistamalla tyhjiä rivejä ja yhdistämällä lyhyitä rivejä. Lyhennä ja tiivistä tekstiä niin paljon, että teksti on esikatselussa helposti luettavaa.

On etusi mukaista, että hakemusta arvioiva asiantuntija pystyy vaivatta lukemaan työsuunnitelman sisällön.

Hakemuksessa korjattavaa lähetyksen jälkeen?

Jos huomaat hakemuksessa korjattavaa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen verkossa, voit peruuttaa hakemuksen lähetyksen, muokata hakemusta ja lähettää sen uudestaan hakuaikana. Tämä tapahtuu hakemuksen Hakemus-välilehdeltä toiminnolla Haluan peruuttaa hakemuksen lähetyksen muokatakseni hakemusta.

Peruuttaminen ei poista hakemuksen tietoja mutta palauttaa sen takaisin luonnokseksi niin, että voit tehdä hakemukseen muutoksia. Lähetä hakemus uudestaan verkossa hakuaikana muutosten tekemisen jälkeen.

Vastausta teknisiin ongelmiin ei löytynyt täältä. Mikä avuksi?

Ota yhteyttä Kulttuurirahaston tekniseen tukeen sähköpostitse osoitteeseen tekninentuki(at)skr.fi.

Kuvaile ongelmasi ja jätä yhteystietosi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero, niin vastaamme sähköpostitse tai soitamme sinulle.

Voit myös soittaa suoraan tekniseen tukeemme, puh. (09) 6128 1242.

Sivun alkuun

Apurahanhakija

Apurahaneuvonta

Voinko tulla esittelemään hanketta ja keskustelemaan hakemuksesta kanssanne?

Apurahan hakemiseen liittyvä neuvonta tapahtuu puhelimitse ja sähköpostitse (09 612 810, vaihde). Vierailulla ei ole vaikutusta hakemusten arviointiin.

Apurahakausi

Voiko apurahaa hakea takautuvasti / muutaman vuoden kuluttua alkavaan työskentelyyn?

Apurahalla työskentelyn voi aloittaa vasta apurahapäätöksen jälkeen. Myös kuluapuraha on tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen jälkeen toteutuviin kuluihin. Työskentelyapurahaa ei yleensä myönnetä, jos rahoitus on olemassa päätösajankohdan jälkeiselle 12 kk:lle.

Esim. keskusrahastosta lokakuussa 2019 haettavalla apurahalla työskentelyn voi aloittaa aikaisintaan helmikuussa 2020 ja viimeistään tammikuussa 2021. Jos työskentely alkaa myöhemmin, hakemuksen voi tehdä lokakuussa 2020.

Hakemuksen ja liitteiden lähettäminen

Voinko lähettää hakemuksen liitteet / täydentää hakemusta hakuajan päättymisen jälkeen?

Liitteet tulee ladata hakemukseen hakuaikana, ei sen jälkeen. Vain tutkintotodistuksia ja väittelylupia otetaan vastaan hakuajan päättymisen jälkeen Apurahanhakijan verkkopalvelussa. Hakemuksen hallinta –toiminnon kautta pitää myös ilmoittaa muualta saadusta rahoituksesta mukaan lukien palkallinen tohtorikoulutettavan tehtävä. Sitä kautta voi myös peruuttaa hakemuksen käsittelyn.

Olen saanut lausunnon ulkomailla asuvalta lausunnonantajalta allekirjoitettuna pdf-tiedostona. Miten voin toimittaa sen teille? 

Voit ladata sen hakemuksesi liitteeksi hakuaikana. Jos olet jo lähettänyt hakemuksesi verkossa, voit peruuttaa hakemuksen lähetyksen, ladata liitteen hakemukseen ja lähettää sen uudestaan. Hakuajan päättymisen jälkeen lausuntoa ei voi enää toimittaa.

Voinko hakea

Valmistun tohtoriksi vasta hakuajan päättymisen jälkeen. Voinko kuitenkin hakea korotettua apurahaa väitöksen jälkeiseen tutkimukseen?

Kerro tilanteesta hakemuksessa ja ilmoita uusi oppiarvosi Kulttuurirahastolle sen varmistuttua. Jos sinulla on väittelylupa, lataa se hakemuksen liitteeksi. Sen voi myös toimittaa jälkikäteen Apurahanhakijan verkkopalvelun kautta (keskusrahaston lokakuun haussa tammikuun loppuun mennessä; maakuntarahastojen tammikuun haussa toimitusajankohdat tulee tarkistaa ko. rahastosta). Muussa tapauksessa et voi saada korotettua apurahaa.

Saan tiedon jatko-opintopaikasta hakuajan päättymisen jälkeen. Voinko kuitenkin hakea apurahaa väitöskirjatyöhön?

Kerro tilanteesta hakemuksessa ja vahvista asemasi tiedon saatuasi Apurahanhakijan verkkopalvelun kautta (keskusrahaston lokakuun haussa tammikuun loppuun mennessä; maakuntarahastojen tammikuun haussa toimitusajankohdat tulee tarkistaa ko. rahastosta). Voimassa oleva opinto-oikeus parantaa mahdollisuuksiasi saada apuraha. Huomaa myös, että tarvitset hakemuksen tueksi väitöskirjatyön ohjaajan lausunnon opintomenestyksestä tai tutkimussuunnitelmasta.

Olen tehnyt hakemuksen keskusrahastolle lokakuussa. Voinko siitä huolimatta hakea apurahaa myös maakuntarahastosta, ehtiikö sen tekemään?

Voit hakea, mutta huomaathan, että keskusrahaston apurahapäätökset ilmoitetaan hakijoille noin viikkoa ennen maakuntarahastojen hakuajan päättymistä. Hakemuksen voi valmistella maakuntarahastolle ajoissa ja lähettää käsiteltäväksi, jos rahoitus ei järjesty keskusrahaston kautta.

Mistä maakunnasta voin hakea apurahaa? Olen kotoisin Porista, asun Kuopiossa ja teen väitöskirjatyötäni Lapin yliopistossa.

Hakemuksessa tiedustellaan hakijan ja hankkeen yhteyttä maakuntaan, mutta painotukset vaihtelevat maakuntarahastoittain. Kannattaa perehtyä Kulttuurirahaston kotisivuilla oleviin maakuntarahastokohtaisiin linjauksiin ja olla tarvittaessa yhteydessä vaihtoehtoisiin maakuntarahastoihin asian selvittämiseksi.

Lausunnot

Ohjautuuko lausunto hakemukseeni vaikka lausunnonantajan nimi puuttuu hakemuksesta?

Jos lausuja käyttää lausuntotunnusta lausuntoa antaessaan, lausunto ohjautuu automaattisesti hakemukseesi. Jos hän ei käytä sitä, lausunto yhdistetään hakemukseen nimesi perusteella.

Taustatiedot

Miksi kysymme hakijoista taustatietoja?

Hakijoilta kysytään myös joitakin tietoja, jotka eivät liity suoraan hakemuksen arviointiin. Tällaisia ovat esimerkiksi sukupuoli, kansalaisuus sekä koti- ja syntymäpaikka. Taustatietoja tarvitaan mm. apurahojen sijoittamiseksi nimikkorahastoihin, sillä joillakin nimikkorahastoilla on tarkkoja määräyksiä mm. apurahansaajien iästä, kansalaisuudesta, sukupuolesta tai kotipaikasta. Nämä tekijät eivät vaikuta hankkeen asiantuntija-arvioon vaan Kulttuurirahaston sisäiseen hallintoon.

Taustatietoja tarvitaan myös tilastotarkoituksiin, sillä Kulttuurirahasto seuraa apurahojen jakautumista eri muuttujien avulla varmistaakseen, että käsittely on tasapuolista. Taustatietojen tarkoitus ei ole selvittää hakijan henkilökohtaista identiteettiä. Kyse on laajasta tilastoaineistosta, jossa yksittäiset hakijat eivät erotu.

Sivun alkuun

Apurahansaaja

Apurahan nostaminen

Mitä minun pitää tehdä vastaanottaakseni apurahan? Ilmoitanko jonnekin aloittavani apurahan käytön suunnitelman mukaisesti joulukuussa?

Riittää, että teet apurahasta maksuesityksen marraskuun aikana.

Kirjauduin pankkitunnuksillani apurahansaajan verkkopalveluun tekemään maksuesitystä. Palvelu ilmoittaa, että henkilötunnuksellani ei ole apurahaa järjestelmässä. Mikä neuvoksi?

Ilmoita henkilötunnuksesi Kulttuurirahastoon.

Minkälaisissa erissä apuraha maksetaan, kuukausittain?

Apurahat maksetaan vähintään 8.000 euron erissä tai kerralla, ei kuukausierissä.

Miksi apuraha ei näy tililläni? Sain sähköpostin, jossa ilmoitetaan, että saan sen tänään 1.10.

Sähköpostissa ilmoitetaan apurahan maksupäivä Kulttuurirahaston Nordean tilillä. Siirtyminen toiseen pankkiryhmään kestää korkeintaan kaksi pankkipäivää.

Mistä saan maksuesityslomakkeen yhteisöni apurahan nostamiseksi? Olen kadottanut postissa tulleen.

Voit pyytää sitä puhelimitse tai sähköpostitse apurahan myöntäneestä keskusrahastosta tai maakuntarahastosta.

Voiko minulle ja työryhmälleni myönnetyn kuluapurahan maksaa taustaorganisaation tilille?

Apuraha maksetaan sille tilille, jonka ilmoitat Apurahansaajan verkkopalvelussa. Jos tili on muu kuin omasi, laita maksun viestikenttään tunnistetieto maksun vastaanottajalle. Huomaa kuitenkin, että apuraha on myönnetty sinulle ja työryhmälle ja siitä tehdään aikanaan valvontailmoitus verottajalle sinun nimissäsi.

Apurahan käyttäminen

Kerroin hakemuksessa aloittavani apurahan käytön 1.8., mutta näillä näkymin joudun siirtämään käytön aloittamista vuodella eteenpäin työsuhteen/perhevapaiden vuoksi. Miten ilmoitan siitä Kulttuurirahastolle?

Jos apuraha on vielä nostamatta, siitä ei tarvitse ilmoittaa. Riittää, että apuraha otetaan käyttöön kolmen vuoden kuluessa sen myöntämisestä. Jos olet jo nostanut apurahaa, ilmoita olosuhteen muutoksesta sähköpostitse ja sovi myös nostetun apurahan palauttamisesta apurahakauden keskeytyksen ajaksi.

Voinko nostaa työskentelyapurahaa ja toista työskentelyapurahaa tai palkkaa tai aikuiskoulutustukea tai työttömyyskorvausta samanaikaisesti?

Päätoimiseen työskentelyyn tarkoitetun apurahan kanssa ei voi samanaikaisesti nauttia toista vastaavaa rahoitusta.

Miten paljon voin tehdä töitä samaan aikaan kokoaikaiseen työskentelyyn myönnetyn apurahan kanssa?

Työtä voi tehdä alle 25 % apurahalla tehtävään työhön käytettävästä kokoaikaisesta työajasta, siis noin 1,25 päivää viikossa. Jos työtä on tarkoitus tehdä enemmän, ota yhteyttä apurahan myöntäneeseen keskusrahastoon tai maakuntarahastoon. Ohjeistuksen ylittävä työsuhde vaikuttaa olennaisesti käytettävissä olevaan apurahan määrään ja apurahakauden kestoon.

Selvitys apurahan käytöstä

Miten selvitys yhteisölle myönnetyn apurahan käytöstä tehdään?

Selvitys tehdään Apurahansaajan verkkopalvelussa. Selvityksen voi tehdä esim. hakemuksessa ilmoitettu yhteyshenkilö tai muu hankkeesta vastuussa oleva henkilö omilla pankkitunnuksillaan.

Saanko kuittauksen tekemäni käyttöselvityksen hyväksymisestä?

Käyttöselvitysten hyväksymisestä ei lähetetä kuittausta. Jos selvityksessä on puutteita tai kysyttävää, sinuun otetaan yhteyttä.

Milloin selvitys pitää tehdä?

Selvitys pitää tehdä vuoden kuluessa apurahan loppuun maksamisesta. Jos olet saanut ainoan tai viimeisen erän apurahasta tilillesi kesäkuussa 2017, apurahan myöntänyt keskusrahasto tai maakuntarahasto odottaa saavansa selvityksen viimeistään kesäkuussa 2018.

Olen unohtanut tehdä selvityksen ajallaan, miten voidaan menetellä?

Käy pikimmiten tekemässä selvitys Apurahansaajan verkkopalvelussa tai ota yhteyttä apurahan myöntäneeseen keskusrahastoon tai maakuntarahastoon asian selvittämiseksi.

Apurahan verotus

Pitääkö apurahasta maksaa veroa?

Apuraha on tietyin edellytyksin verovapaata valtion vuotuiseen taiteilija-apurahan määrään asti. Ks. Ohjeet apurahansaajalle sekä www.vero.fi.

Monivuotiset apurahat

Olen saanut kolmivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahan. Milloin ja miten haen toisen vuoden rahoitusta?

Jos apuraha on myönnetty sinulle keskusrahastosta, voit tehdä hakemuksen Apurahanhakijan verkkopalvelussa muutamaa kuukautta ennen toisen vuoden apurahan käytön aloittamista. Verkkopalvelussa on oma hakulomake jatkorahoituksen hakemiseksi.

Jos apuraha on myönnetty sinulle maakuntarahastosta, voit hakea toisen vuoden apurahaa maakuntarahastojen hakuaikana.

Sivun alkuun

Lausunnonantaja

Lausunnon lähettäminen

Miten lausunto lähetetään ulkomailta?

Se lähetetään Lausunnonantajan verkkopalvelussa määräaikaan mennessä. Palveluun kirjaudutaan joko suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi.

Mihin osoitteeseen vapaamuotoinen lausunto lähetetään?

Se lähetetään suoraan apurahanhakijalle, joka lataa lausunnon hakemuksensa liitteeksi hakuaikana.

Miksi verkkopalvelussa kirjoittamaani lausuntoa ei ole vastaanotettu? Sen tila on lähetetty vaikka lähetin sen ajat sitten.

Kun lausuntoaika on päättynyt ja ko. keskusrahasto tai maakuntarahasto on ottanut lausunnot käsittelyyn, lausunnon tilaksi muuttuu vastaanotettu.

Lausuntotunnus

Kohdistuuko lausunto hakemukseen vaikka en huomannut käyttää apurahanhakijan antamaa lausuntotunnusta?

Kun lausuntotunnusta ei käytetä, lausunto kohdistetaan nimen perusteella.

Useat suositeltavat

Pitääkö apurahanhakijat laittaa keskenään paremmuusjärjestykseen?

Pitää. Se helpottaa hakemuksia arvioivan asiantuntijan työtä huomattavasti. Kollegoiden arvioita arvostetaan.

Vapaamuotoinen lausunto

Kelpaako käsin kirjoitettu lausunto?

Vapaamuotoinen allekirjoitettu lausunto kelpaa. Anna se apurahanhakijalle liitettäväksi hakemukseen hakuaikana.

Sivun alkuun