Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Uusi julkinen taideteos Oulun Kanavarantaan: Kaija Hinkulan riemukas Kummeli juhlistaa merellistä Oulua
19.10.2021
Oulun Kanavaranta saa uuden julkisen taideteoksen, kun kuvataiteilija Kaija Hinkulan Kummeli -teos julkistetaan lauantaina 23.10. klo 13. Teos on osa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston vuosittaista teoslahjoitustoimintaa, jossa vuosijuhlan järjestämispaikkakunnalle lahjoitetaan paikallisesti vaikuttavan tai vaikuttaneen taiteilijan teos.
Uusi julkinen taideteos Oulun Kanavarantaan: Kaija Hinkulan riemukas Kummeli juhlistaa merellistä Oulua

Tänä vuonna taiteilijavalinnan tekivät Pohjois-Pohjanmaan rahaston hoitokunnan jäsen, tuottaja, kuraattori, Taija Jyrkäs ja taideostotoimikunnan jäsen, kuraattori Senni Kela. Valinta oli kuraattorikaksikolle selkeä: “Kaija Hinkula on kiinnostava nuori oululainen tekijä, jonka valttina ovat rohkeus ja raikkaus, ja lisäksi hänellä oli selvä tahtotila lähteä luomaan uutta paikkasidonnaista teosta julkiseen tilaan, ennalta valittuun paikkaan ja sen ehdoilla”. Kuraattorikaksikko on kiinnostuneena seurannut Hinkulan työskentelyä maalaus- ja veistotaiteen rajapinnassa.

Hinkulan teos Kummeli kanavarannan tuntumassa tervehtii nyt niin ohi kulkevaa pyöräilijää kuin suistossa suppailijaakin. Värikäs teos sai alkunsa merellisestä Oulusta ja merimerkeistä. Taiteilijan kaupungin edustalla viettämä aika meloen ja suppaillen sekä talvisella jäällä kulkien synnytti ajatuksen taiteellisesta merimerkistä. ”Meri ja suisto ovat tärkeä osa oululaisten kaupunkitilaa, ja ne voitaisiin ottaa Oulussa yhä paremmin käyttöön”, Hinkula summaa. Perinteisesti kummeli on rannalle rakennettu, merenkulkuun tarkoitettu paikannuksen apuväline.  Hinkulan teos on valmistettu maalatuista teräsputkista.

Kaija Hinkula on Oulussa työskentelevä kuvataiteilija. Hänen tuotantonsa koostuu värikkäistä maalauksista sekä installaatioista. Hinkula on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2008 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta keväällä 2021. Hänen teoksiaan on muun muassa Valtion taidekokoelmissa ja Oulun Taidemuseon kokoelmissa.