Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Taidekoti Kirpilä juhlii 30-vuotista taivaltaan – juhlanäyttely avautuu 3.6.
1.6.2022
Taidekoti Kirpilän ripustusta
Taidekoti Kirpilässä on nähtävillä Juhani Kirpilän keräämän kokoelman lisäksi myös muuta suomalaista taidetta. Kuva: Riitta Supperi
Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 30 vuotta Taidekoti Kirpilän perustamisesta. Kolmekymmenvuotisen taipaleen kunniaksi Kirpilässä järjestetään juhlanäyttely nimeltä Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days. Näyttely avautuu perjantaina 3.6.2022 ja on avoinna yleisölle sunnuntaihin 2.10.2022 saakka.
Taidekoti Kirpilän 30-vuotisjuhlanäyttely: Vuodet, jotka toistavat päivänsä

Nykytaiteeseen keskittyvän näyttelyn on kuratoinut Mariliis Rebane. Näyttely esittelee uusia teoksia Freja Bäckmanilta, Shia Conlonilta, August Joensalolta, Minjee Hwang Kimiltä, Iona Roisinilta, Emmi Vennalta ja Bogna Luiza Wiśniewskalta.

Näyttelyn paikkasidonnaiset teokset – joista osa naamioituu arkipäiväisiksi esineiksi – asettuvat eri tekniikoin läheiseen vuoropuheluun museon kodinomaisen tilan kanssa. Taidekoti Kirpilän ympäristö muodostuu näin perustaksi ajan lineaarisuuden kyseenalaistamiselle. Näyttely haastaa tiukat rajat menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä. Yhtä lailla kyseenalaiseksi asettuu elämänkaaren suoraviivainen kehitys riippuvaisesta lapsuudesta itsenäiseen aikuisuuteen, jonka olennainen osa on lisääntyminen.

Lähtökohtana on ajatus queer-ajasta. Näyttelyn nautintoon keskittyvät teokset viittaavat olemassaolon tahtiin, joka näyttäytyy pikemminkin vahvana sykkeenä kuin kellon tasaisena tikityksenä.

Juhani Kirpilä hankki teoksia, joiden keskellä tahtoi elää. Hänen kokoelmassaan on erityisen paljon muoto- ja ihmiskuvia. Näissä näkyy ihmisyyden koko kirjo. Taidekodissa vuoropuhelu menneen ja nykyisen välillä on käsinkosketeltavaa, ja tätä juhlanäyttely korostaa entisestään”, sanoo vt. museonjohtaja Olli Vallinheimo.

Taidekoti Kirpilässä esillä olevien teosten lisäksi näyttelyyn sisältyy August Joensalon videoteos, joka julkaistaan myöhemmin verkossa. Osa näyttelyä ovat myös Freja Bäckmanin vinyylilevyn kuuntelutapahtumat ja Emmi Vennan koreografioimat esitykset.

Taidekoti Kirpilä on avoinna yleisölle keskiviikkoisin kello 14–18 ja sunnuntaisin kello 12–16 sekä tilausryhmille sopimuksen mukaan. Näyttelyn ensimmäisellä viikolla museo on poikkeuksellisesti avoinna myös perjantaina 3.6. klo 14–20 ja lauantaina 4.6. klo 12–16.

Lisätietoja
Suunnittelija Olli Vallinheimo
Olli
Vallinheimo
suunnittelija, Taidekoti Kirpilän vt. museonjohtaja 31.7.2022 asti