Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Salla Eerolalle Edvard Fazer -palkinto
25.3.2010

Kansallisbaletin tähtitanssija Salla Eerola on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon. Eerola otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 8.000 euron palkinnon Kansallisoopperan näyttämöllä Prinsessa Ruususen kauden ensimmäisessä esityksessä torstaina 25.3.2010.

Palkinnon luovuttivat Suomen Kulttuurirahaston asiamies Juhana Lassila sekä palkintolautakunnan jäsenet, Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen ja baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Palkintolautakuntaan kuuluu heidän lisäkseen Suomen Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hämäläinen.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan Salla Eerola on vuosien aikana luonut pitkän uran työhönsä huolellisesti paneutuvana tanssijana. Eerolan vahvuuksiin lukeutuu hänen monipuolisuutensa niin klassisissa baleteissa kuin nykytanssissakin. Hänen tulkintansa esimerkiksi baletissa Bajadeeri on herättänyt tällä kaudella ansaittua huomiota koskettavan ilmaisun ja puhtaan tekniikkansa ansiosta.

Salla Eerola kiinnitettiin Suomen Kansallisbalettiin vuonna 1996, ja hänet nimitettiin tähtitanssijaksi vuonna 2009. Eerola on tanssinut Kansallisbaletissa kaikkien keskeisten balettiklassikoiden päätehtävissä ja lukuisissa nykytanssiteoksissa.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on jaettu Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna neljättätoista kertaa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet tanssijat Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler sekä koko Suomen Kansallisbaletti, joka palkittiin ryhmänä vuonna 1994.


Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto
Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on kiertopalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi parhaasta Suomen Kansallisbaletin piirissä tapahtuneesta tanssitaidetta edistävästä suorituksesta. Edvard Fazer -palkinto perustettiin Suomen Kansallisoopperan baletin 60-vuotisjuhlavuonna 1982 ja se myönnettiin ensimmäisen kerran 1984. Palkinto on kauppaneuvos ja rouva Roger Lindbergin lahjoittama hopeamalja, jonka Suomen Kansallisoopperan henkilökunta lahjoitti silloiselle johtajalleen Edvard Fazerille hänen 70-vuotispäivänään vuonna 1931. Vuonna 1996 Fazerin musiikkisäätiö siirsi varansa Suomen Kulttuurirahastolle, jolloin perustettiin Fazerin musiikkirahasto. Tässä yhteydessä myös palkinnon nimeksi tuli Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto. Fazerin musiikkirahasto on nykyisin Roger Lindbergin musiikkirahasto, ja sen tarkoituksena on tukea suomalaista säveltaidetta ja jatkaa myös Edvard Fazerin nimeä kantavan palkinnon myöntämisperinnettä.

Takaisin uutislistaukseen