Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Kulttuurirahaston lokakuun apurahahaku alkaa
26.9.2019
Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston apurahat vuodelle 2020 ovat haettavina 1.−31.10.2019. Ensimmäistä kertaa voi hakea rahoitusta jopa neljäksi vuodeksi, haussa on myös noin miljoonan euron lisärahoitus tulevaisuuden energiamarkkinoita ja/tai teknologian murrosta käsitteleviin tutkimuksiin. Vuosiapurahan suuruus nousee 26 000 euroon ja joustavuutta apurahojen käytössä on lisätty.

Kulttuurirahasto jakaa apurahoja vuonna 2020 yhteensä 44 miljoonaa euroa, josta keskusrahaston lokakuun haussa on jaossa 24 miljoonaa euroa ja maalis- ja elokuun hauissa yhteensä 1,2 miljoonaa. Poolien kautta jaetaan vajaat kaksi miljoonaa ja muihin erityiskohteisiin noin neljä miljoonaa. Maakuntarahastot jakavat tammikuun haussa 13 miljoonaa euroa.

– Apurahoja voivat hakea kaikki suomalaiset tai Suomessa asuvat tai toimivat henkilöt ja yhteisöt. Myös hankkeen tai tutkimuksen selkeä, vahva yhteys Suomeen tai suomalaiseen kulttuuriin on riittävä hakuperuste, kannustaa asiamies Juhana Lassila Suomen Kulttuurirahastosta.

Kokovuotisten apurahojen suuruus nousee 26 000 euroon sekä tieteessä että taiteessa, post doc -apuraha on 30 000 euroa. Haussa on ensimmäistä kertaa myös neli- ja kaksivuotisia apurahoja aiempien työskentelyapurahojen lisäksi.

Apurahan erilaisia käyttömahdollisuuksia ja joustoa lisätään. Esimerkiksi, aiemmasta poiketen, apurahaa voidaan myöntää kokoaikaisen palkkatyön ohessa toteutettavaan tieteelliseen tai taiteelliseen hankkeeseen, joka ei liity varsinaiseen palkkatyöhön. Hankkeen suuruutta ei määritellä, mutta tällainen ns. puhdeapuraha henkilöä kohden voi olla korkeintaan 3 000 euroa.

Tieteen apurahat on suunnattu erityisesti väitöskirjatöihin ja niiden jälkeiseen tieteelliseen työskentelyyn. Tohtorikoulutettaville Kulttuurirahasto tarjoaa mahdollisuuden yhdistää apuraha palkalliseen 50–56 %:n työsuhteeseen yliopiston tai muun tutkimuslaitoksen kanssa niin, että ne yhdessä mahdollistavat kokopäiväisen jatko-opiskelun. Sopimusta työnantajan kanssa ei tarvitse olla vielä hakuvaiheessa, vaan apurahaa voi hakea kokoaikaiseen työskentelyyn ja muuttaa sen jälkikäteen osa-aikaiseksi, jolloin apurahakausi pitenee kaksinkertaiseksi.

Taiteen alojen erityiskohteet ja suuret hankkeet

Taiteilijat voivat hakea apurahoja työskentelyyn ja hankkeisiin, lisäksi yhteisöt voivat hakea apurahoja kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. Lokakuun hakukierroksella haettavia erityiskohteita ovat Eminentia- ja Taidetta hoitolaitoksiin -apurahat. Eminentia on tarkoitettu elämäntyöstä saadun kokemuksen pohdiskeluun, elämäntyön jakamiseen yleistajuisesti tai aloitteelliseen työskentelyyn kulttuurin yhteiskunnallisen merkityksen lisäämiseksi. Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan tavoitteena on edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta ja lisätä erityistä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen keinoin.

– Kannustamme taiteen aloilla hakemaan apurahoja myös suuriin, monivuotisiinkin hankkeisiin. Kulttuurirahasto ei määritä suurille hankkeille varsinaisia painopisteitä, vaan toivoo laadultaan korkeatasoisia hankkeita kaikilla taiteen aloilla ja myös alojen välisesti, muistuttaa Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka.

Keskusrahaston apurahojen hakuaika on 1.–31.10.2019. Hakemus tehdään osoitteessa www.skr.fi/haku. Verkkopalvelu sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä klo 16.00. Myös hakemuksiin liittyvät lausunnot tulee jättää tuohon mennessä.

Lisärahoitus tulevaisuuden energiamarkkinoita tai teknologian murrosta tutkiville

Lokakuun haussa on mukana noin miljoonan euron lisärahoitus tulevaisuuden energiamarkkinoita ja/tai teknologian murrosta käsitteleviin tutkimuksiin. Lisärahoituksella tuetaan yhdestä viiteen tutkimushanketta. Rahoitus myönnetään korkeintaan kolmeksi vuodeksi ja se voidaan käyttää väitöskirja- ja post doc -tutkijoiden työskentelyapurahoihin sekä tutkimuksesta aiheutuviin muihin kuluihin. Tarkempaa tietoa lisämiljoonasta.

Apurahaklinikat hakijoille 22.10. ja 23.10.

Apurahanhakijat ovat tervetulleita apurahaklinikkaan, jossa autetaan hakemuksen laatimisessa ja vastataan mahdollisiin kysymyksiin. Klinikat pidetään tiistaina 22.10. ja keskiviikkona 23.10. klo 14-16. Klinikkaan tulevien on hyvä ottaa mukaan oma kannettava tietokone tai tabletti. Molemmat klinikat ovat nyt täynnä, mutta voit ilmoittautua jonoon osoitteessa skr.fi/klinikat Mahdolliset peruutukset osoitteeseen tiedotus@skr.fi

Tarkemmat hakuohjeet ja lisätietoa Lokakuun hausta

Lisätietoja
Asiamies Juhana Lassila
Juhana
Lassila
asiamies, apurahat ja kulttuuri