Pirkanmaan apurahat

Pirkanmaan rahaston apurahojen seuraava hakuaika on 22.1. – 9.2.2024 klo 16 Suomen aikaa.

Kuka voi hakea apurahaa?

Apurahaa voivat hakea Pirkanmaalla syntyneet, asuvat tai työskentelevät sekä Pirkanmaan hyväksi työtä tekevät yksityishenkilöt, työryhmät tai yhteisöt, yhteisöt lähinnä erilaisten tiede-, taide- ja kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. 

Miten apurahaa haetaan?

Apurahaa haetaan Apurahanhakijan verkkopalvelussa ja lausunnot annetaan Lausunnonantajan verkkopalvelussa. Hakemusten ja lausuntojen tulee olla toimitettuna verkkopalvelussa viimeiseen hakupäivään klo 16.00 mennessä. Muulla tavoin toimitettuja hakemuksia tai lausuntoja ei oteta käsittelyyn. Hakijan on syytä tutustua tarkasti hakuohjeisiin ja huolehtia, että hakemukseen liitetään ohjeiden mukaiset liitteet. Lisätietoa Tammikuun hausta löydät täältä.

Hakusumma perustuu tarpeeseen ja asiantuntijoiden harkinta hakijan selkeään työsuunnitelmaan ja budjettiin. Myönnettyjen apurahojen suuruus on viime vuosina vaihdellut 2 000 eurosta 130 000 euroon. Rahoitamme suuriakin taiteen ja tieteen hakemuksia, kunhan työsuunnitelma on kiinnostava ja hankkeen budjetti mitoitettu realistisesti. Tammikuun 2024 haussa jaetaan yhteensä 1 500 000 euroa. 

Työskentelyä tuetaan ensisijaisesti henkilökohtaisin apurahoin, ei myöntämällä tukea palkkarahoitukseen. Työskentelyapuraha voidaan myöntää 15.5.2024 jälkeen alkavaan työskentelyyn. Myös kuluapuraha on tarkoitettu ensisijaisesti 15.5.2024 jälkeen toteutuviin kuluihin. 

Apurahojen painopistealueet

Pirkanmaan rahasto myöntää apurahoja taiteelliseen työskentelyyn, tieteellisiin jatko-opintoihin ja tutkimukseen sekä erilaisiin kulttuurihankkeisiin ja kotiseututyöhön. 

Tuemme oivaltavia ja korkeatasoisia hankkeita, nousevia ja uudistavia kykyjä sekä eri tavoin marginaaliin jääviä aloja ja tapahtumia ja lähikulttuuria. 

Maakuntarahastojen erityiskohteet

Kotiseututyö

Apurahaa voi hakea esim. kotiseudun paikalliskulttuuri- ja kulttuuriperintöhankkeisiin, kuten kulttuuriperinnön tallennukseen, kulttuuriympäristön esittelemiseen, kaupunki- ja kaupunginosakulttuurin edistämiseen sekä paikallisyhteisöjen ja -yhdistysten historiikkeihin, näyttelyihin ja tapahtumiin.  

Kotiseututyön apurahat voivat liittyä myös monipaikkaisiin tai paikasta riippumattomiin kotiseutuhankkeisiin, sillä kotiseudulla voidaan ymmärtää itselle tärkeäksi koettua luonnonympäristöä, rakennettua ympäristöä, sosiaalista ja henkistä ympäristöä sekä myös virtuaalista kotiseutua. Paikalliskulttuuriin liittyvää tieteellistä tutkimusta ei katsota kotiseututyöksi. 

Kärkihanke

Tavanomaista suurempaa rahoitusta vaativiin tai uutta luoviin maakunnallisiin Kärkihankkeisiin jaetaan vähintään 40 000 euroa yhtenä tai kahtena apurahana. Hankkeelta edellytetään tuoretta tai poikkeuksellista näkökulmaa, sisältöä, laatua tai otetta. 

Taidetta kaikille

Tammikuun haussa on jaettavana 20 000 euroa Taidetta kaikille -hankkeisiin. Tukimuodon tavoitteena on lisätä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten mahdollisuuksia kokea korkealaatuista taidetta ja siten edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta. Apurahalla tehtävän taiteen tulee tavoittaa ihmisiä, joiden on vaikea päästä taiteen äärelle. Hankkeiden mahdollisia toteutusympäristöjä ovat muun muassa sairaalat, vankilat, vastaanottokeskukset, päihdetyön ja lastensuojelun yksiköt sekä palvelutalot, päiväkeskukset ja ikäihmisten kodit. Apurahan suuruus on vähintään 10 000 euroa. Jo hakuvaiheessa hakijan tulee esittää yhteistyötahon alustava sitoutuminen hankkeeseen sekä kuvaus yleisöjen osallisuudesta sekä kuvaus siitä, kuinka toiminnan vaikuttavuutta seurataan.

Valmisteluapuraha

Lisäksi Pirkanmaan rahastosta voi hakea vuoden 2025 Kärki- ja Suurhankkeiden (vähintään 40 000 euroa) valmisteluapurahaa, jonka suuruus on 2 500 euroa. Valmisteluapurahan tarkoituksena on helpottaa suurten ja tavallista vaativampien hankkeiden jatkosuunnittelua ja -kehittämistä. Valmisteluapurahaa voivat hakea yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt.  

Kulttuurirahasto ei miltään osin sitoudu valmisteluapurahan saaneiden hankkeiden jatkorahoittamiseen. Valmisteluapurahan saaneet hakemukset arvioidaan Tammikuun 2025 haussa normaaliin tapaan muiden vuoden 2025 hakemusten rinnalla. 

Nimikkorahastot

Apurahoja myönnetään yleisrahastosta ja nimikkorahastoista.

Tarkista nimikkorahastojen tukemat alat ja jakosummat. Jos jokin jakovuoroisista nimikkorahastoista tukee hakemuksesi alaa tai käyttötarkoitusta, mainitse kyseiset nimikkorahastot työsuunnitelmasi alussa. Tarkoitukseltaan yleistä nimikkorahastoa ei ole syytä merkitä.

  • Aamulehden 100-vuotisrahasto: tukee lehtialaa ja muuta viestintää sekä graafisen teollisuuden jatko-opintoja ja tutkimusta. Edistää myös muuta tutkimustyötä ja taiteen eri aloja maakunnassa.
  • Kaisa Ahosen rahasto II: edistää syöpä- ja sydäntautien tutkimusta.
  • Maija-Liisa Heinin rahasto: tukee suomenkielisiä toimittajia.
  • Ulla ja Eino Karosuon rahasto: edistää teknisiä tieteitä ja tukee suomenkielen ja kulttuuriperinteen vaalimiseksi ja ympäristön hyväksi tehtävää työtä.
  • Siru ja Antti Koirasen rahasto: tukee synnynnäisten, elimellisten vikojen tutkimusta siten, että etusijalla ovat sydänviat sekä pohjoismaisen, myös virolaisen, kansanmusiikin esittämistä ja tutkimusta.
  • Toini ja Erkki Koskisen rahasto: tukee lääketiedettä Pirkanmaan rahaston alueella.
  • Leena Lindfors-Sarasteen rahasto: edistää munuaissairauksien lääketieteellistä tutkimusta.
  • Marjatta Melkas-Rusasen ja Anneli Melkaksen rahasto: tukee lääketieteen eri alojen ajankohtaista tutkimustyötä.
  • Irmeli Näsäsen rahasto: tukee suomalaisia Tampereen Konservatoriossa tai sieltä edelleen muussa oppilaitoksessa jatko-opintoja harjoittavia musiikinopiskelijoita. Voi tukea myös syöpätautien tutkimusta.
  • Elli ja Elvi Oksasen rahasto: tukee sydän- ja verisuonitautien tutkimusta.
  • Linnea Pirilän rahasto: tukee syöpätautien sekä sydän- ja verisuonitautien tutkimusta.
  • Pirkanmaan Sydäntutkimusrahasto: tukee sydän- ja verisuonisairauksien ja näihin liittyvien tutkimusalojen tieteellistä tutkimusta, valistusta ja julkaisutoimintaa.
  • J. A. Tenhusen rahasto: suomalaisen kulttuurityön edistämiseen kaupan ja teollisuuden alalla.
  • Aino Valvaalan rahasto: tukee syöpätautien ja gerontologian tutkimustyötä.
  • Lars Zilliacuksen rahasto: yleinen

Haettavana on myös Eeva ja Jouko Järvisen nimikkoapuraha syöpälasten hyvinvoinnin edistämiseen.

Maakuntarahastosta myönnettävän apurahan alaraja on 2 000 euroa. Nimikkorahaston ohjesäännön salliessa opintoapurahan summa voi olla tätä pienempi.

Kaikki Pirkanmaan rahaston nimikkorahastot sekä rahastoesitteet löydät täältä.

Apurahaneuvonta

Apurahoja koskevia kysymyksiä voi lähettää toimiston yhteisosoitteeseen pirkanmaa@skr.fi. Puhelimitse kysymyksiin vastaavat myös päällikkö Silja Minkkinen-Poikolainen (aamupäivisin) ja koordinaattori Kati Vastamäki (iltapäivisin).

Apurahapäätökset

Apurahapäätökset tekee oman maakunnan eri alojen asiantuntijoista koostuva hoitokunta. Hakemusten arvioinnissa käytetään myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Pirkanmaan rahaston vuoden 2024 apurahat julkaistaan 10.5.2024. Päätökset apurahoista ilmoitetaan noin kaksi viikkoa ennen virallista julkaisupäivää. Vuoden 2024 apurahat ovat nostettavissa 22.5.2024 alkaen.

Pirkanmaan rahasto sosiaalisessa mediassa

Seuraa Pirkanmaan rahaston uutisia myös sosiaalisessa mediassa: Facebookissa ja Instagramissa.

Mikäli tarvitset Pirkanmaan rahaston logoa esimerkiksi verkkosivuille, tiedotteeseen, sosiaaliseen mediaan tai esitteisiin, voit käydä lataamassa sen alla olevasta linkistä. Mikäli jaat tietoa apurahamyönnöstä sosiaalisessa mediassa, olisimme erityisen iloisia, jos käytät tunnisteita #kulttuurirahastontuella, #pirkanmaanrahastontuella tai #skr2024 (apurahan myöntämisvuosi).

Lataa Pirkanmaan rahaston logo

Lisätietoja Pirkanmaan rahaston apurahoista:

Vaaleahiuksinen nainen mustassa paidassa ja silmälaseissa
Silja
Minkkinen-Poikolainen
päällikkö
Sihteeri Kati Vastamäki
Kati
Vastamäki
koordinaattori

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@skr.fi