Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Suomen Kulttuurirahaston historia kurkistaa tiede- ja taiderahoituksen salaisuuksiin
6.11.2014

75-vuotias Suomen Kulttuurirahasto on kuin tunnuksensa Kalevalan suuri tammi: ihmeen korkea ja lehtevä havumetsien maassa.

Tieteen ja taiteen suurmesenaatti on 1930-luvulta saakka tukenut tai hylkinyt monenlaisia ilmiöitä ja ihmisiä. Pienellä kulttuurialueella paljon rahaa ja valtaa kasautui yhden puun alle.

Vaikka tiedemiehiä ja taiteilijoita ei ole Suomessa aikoihin vangittu saati teloitettu, tieteen ja taiteen vapaus on suhteellista. Kahleena kalisee raha taikka sen puute. Kuka maksaa kirjat, taulut ja laulut? Päätetäänkö apurahoista mielivaltaisesti vai objektiivisesti? Kuka saa ja kenelle annetaan?

Historioitsija Teemu Keskisarjan yleistajuinen tietokirja perustuu arkistoihin, jotka eivät ole aiemmin näin laajalti auenneet. Suuri tammi jäljittää mahtisukujen, lahjoittajien, suuryritysten ja pankkien vaikuttimia kulttuurin rahoittamisessa.  Mukana seikkailevat myös värikkäät rahoituskohteet: suomalaista hengenelämää kohottaneet taiteilijat ja tiedemiehet. 

Kirjoittajan esittely

Historioitsija, filosofian tohtori Teemu Keskisarja on tutkinut etenkin rikollisuutta, suomalaisuusliikettä, talouden kohtalonhetkiä ja sotahistoriaa. Hänelle on myönnetty muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto ja Vuoden historiateos -palkinto.

Teemu Keskisarja
Suuri tammi
Kertomuksia kulttuurista, rahasta ja Suomen Kulttuurirahastosta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2014
351 sivua, sidottu
ISBN 978-952-222-555-9

Kirjakaupoissa viikolla 46, ovh 48€.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:

tiedottaja Minttu Nikkilä, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313