Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Argumenta-apurahat haussa 15.8.-9.9.2016
11.8.2016

Argumenta-apuraha on tarkoitettu tieteellisesti kiinnostavien ja yhteiskunnallisesti laajakantoisten aiheiden käsittelemiseen. Argumenta-haku on avoinna 15.8.-9.9.2016. Haku on kaksivaiheinen. Rahoituksen määrä yhdelle hankkeelle on n. 100 000–
150 000 euroa, ja se on tarkoitettu seminaarien ja työpajojen koordinointikuluihin, ei tutkimuskuluihin.

Hakemukset toimitetaan Suomen Kulttuurirahastolle sähköisen hakujärjestelmän kautta. Esityksistä valitaan ne hankkeet, joiden johtajilta pyydetään tarkemmat hankesuunnitelmat ja budjetit.

Argumenta on rahoitusmalli, jonka tarkoitus on luoda edellytykset kestävien argumenttien löytämiseksi merkittävien tutkimusaiheiden avoimiin kysymyksiin. Argumentat ovat poikkitieteellisiä hankkeita, joissa kilpailevia näkökulmia teorioihin ja käytäntöihin tuodaan laaja-alaisesti keskusteluun mukaan. Tavoitteena on tuoda päätöksentekijät ja tutkijat yhteen ja saattaa keskustelujen tulokset julkisuuteen, niin että ne voivat vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Argumentan kriteerit ovat:
1. Aihe on sekä tieteellisesti kiinnostava että yhteiskunnallisesti laajakantoinen.
2. Aiheeseen liittyy tieteellisesti kiistanalaisia kysymyksiä, joista pyritään muodostamaan kokonaiskuva eri tieteenalojen välisessä keskustelussa.
3. Hankkeessa löydettyjä tieteellisiä perusteluja saatetaan julkisuuteen niin, että ne voivat vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Argumentan ydin on useiden seminaarien ja mahdollisten työpajojen kokonaisuus, johon voi liittyä myös muuta toimintaa, mutta rahoitusta ei ole tarkoitettu varsinaiseen tutkimustyöhön. Rahoitus on tarkoitettu kattamaan lähinnä koordinaattorikuluja sekä seminaarien ja muiden tapahtumien järjestämistä. Seminaareihin voi osallistua sekä tutkijoita, yleisöä että päättäjiä, mutta Argumentan keskeinen sisältö ja päämäärät ovat tieteellisiä. Lähestymistapa on korostetusti tieteiden välinen. Usein samaa ongelmaa tutkitaan eri tieteenaloilla, mutta yhteistä kieltä ratkaisujen hahmottamiseksi on vaikea löytää. Argumentan tarkoitus on luoda seminaarien sarja ja kielellinen silta, jolloin vältetään liturgia ja liitetään keskustelu siihen, mitä tutkijat tekevät.

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Johanna Ruohonen, 09 6128 1247, johanna.ruohonen@skr.fi

Lisätietoa: www.skr.fi/argumenta